fresh grad唔想比家用

304 回覆
73 Like 4020 Dislike
其實我見樓上有人用深水埗d窮人家庭黎比較
話樓主其實唔算差乜乜乜
我就唔係咁睇 學樓主話齋 如果要比 同非洲兒童比
香港冇人係窮啦
所以其實係睇自己父母由細到大對自己付出幾多
講緊係佢哋盡佢地能力比到有需要既野自己仔女
就算幾窮都好 都可以付出到佢地既野
有d窮人家庭 父母個餐得個麵包 自己唔食都比埋個小朋友食
要比較就應該咁比較
出去住連食都唔使1皮啦cls...叫佢地等政府啦~咁信政府
藍就唔好比啦
戇鳩
工就你返
錢就三個平分
出去住劏房都唔畀
比佢老母臭西
屌你都on既
佢地話唔俾家用就冇飯你食
你不如講話我唔俾家用你兩個屎都冇得食啊
我最多咪食外賣
兩個失業廢老冇錢仲要威脅返人轉頭
搵人夾租 難聽講句
咁都肯俾 你成世都係俾你屋企人養嘅狗
大不了搵fd屋企住一陣
最重要係唔會用追數咁嘅語氣
仲要兇自己仔女唔畀就趕你走
咁好嘅
簽衰仔紙
邊個莊邊個閒都未分

話說公屋有冇用你名申請
有嘅話點趕
深黃都唔俾咁多喇
深藍

1蚊都唔撚比
當你喺貓狗
憑你本事搵既人工
點解要比
我都係前者既case
有時都會好妒忌人地有個咁幸福既屋企,有錢有學識中產家庭當然好,可以支持到個仔既發展

有錢並唔係所以父母做到我明白,但日日返黎嗌交,老豆老母嘈到拆天咁,又飲酒又嘈錢
俾到小朋友既野只係三餐咁就叫盡父母責任?要錢我可以大個自己去搵,但可惜既係細個既回憶無開心

一次一家人去旅行都冇試過,唔會一齊一家大細去踩單車個d. 其實真係好陌生
先唔講政見 搵萬5蚊比$5000 他日你搵二萬五就要比1萬或更高
條數任佢開 搵失業做理由加到$5000 下次失業會唔會加到1萬 仲要比失業基金$5000 洗唔洗比埋抗疫基金$5000 合共萬5
佢地咁叻就叫佢地替你返工囉

最後樓主咁既問題都問得出 多數就係比錢了事
依啲on9 唔會鬧得醒,佢仲覺得自己好有道理好威威,咁佢咪番塊孝順父母囉,我真係恭喜你呀
佢放上FB我咪知囉
仲有可以同佢攤牌你咪同佢講間屋有寫我名 有乜理由趕我走 要搞就搞上court 我而家就唔撚比家用唔撚走架啦 吹咩
比家用都唔係問題 但係佢地失業關你撚事?
師兄要唔要人夾租 我搵緊
老豆老母初中四百零用錢+飯錢
高中見我有pt減到三百
然後一個月叫我交4000家用
利申照比左 唉
深藍已經唔洗睇落去
利申:父母深藍兼深紅,我搵兩萬尾,一毫子家用都唔比,係會間中會比下電費水費上網費,一個月平均出幾百
15k 扣埋強姦金得14.25k pm,仲要俾成10k 屋企,你得返4.25k pm,如果你唔洗還學費,又每日帶飯,節衣縮食,咁應該得交通費同手機上網費要俾,但結論係你得好少錢儲唔到幾多
唔好老實同佢講揾15k pm,你話揾得10k pm,睇下佢哋點講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞