fresh grad唔想比家用

304 回覆
73 Like 4020 Dislike
$5000出去租劏房,咪撚俾面佢,反正錢又冇
你就收皮啦, 咁都叫垃圾父母?
好撚認同, 其實好講父母有冇心去對個小朋友
雖然連登仔話窮人唔好生仔, 但現實大把窮人生仔冇辦法
但究竟會當個仔狗咁養, 諗住養兒防老
明明冇點去栽培個細路, 又要佢第日報恩

定係好似你咁講, 雖然物質上未必滿足到個小朋友
但最少會盡能力去滿足佢, 比一個幸福既童年佢
雖然唔富裕, 但個小朋友都叫做知咩叫家庭溫暖

如果個case係後者, 出黎做野比家用都比得順心D啦
都相信大個左之後同屋企人既關係都唔會差得去邊
但好可惜, 依家點睇樓主屋企都係屬於前者, 所以彩你老豆老母都有味啦
fg15k咁廢仲拎出黎講
攞10000租酒店都得啦
又有人執房
又有私人空間
咁都比得落屎都食得啦
喂, 你咁撚樣鬥慘, 不如講撚埋非洲D小朋友啊嘛
依你既邏輯, 不如我地又望下D有錢小朋友
間房仲大撚過你間屋, 十鳩幾個工人跟出跟入
想食乜就有人煮, 想買乜就有人買
生日利是等於你半年人工, 禮物係樓契
人地老豆老母驚死佢衣食住行唔夠好啊
搵唔到係借口嚟啫,擺明疊埋心水退休unun腳等樓主養,樓主如果就範,咁就一世
10000 搬出去住啦
劏房又好乜都好
藍屍d思維真係cls
無責任淨係想要收獲
做人呀爸媽都一撚樣
一萬同人夾租加生活開支夠曬,仲可以月儲五千
殺咗你老豆老母啦藍c
你應該問自己佢地值唔值
如果佢地對你真係好其實真係冇所謂
但聽你語氣都知你自己都唔想俾啦
想黎壯下膽姐
俾!
膝頭對上就脾!
咁咪話囉 呢個世界大把人有錢過你同窮過你 你有排先叫差啦
唔知樓主講自己定佢嘅朋友樓上有ching都話佢好多唔同post

當係真啦
最緊要主角條氣順唔順嘅姐,條氣順根本唔洗問其他人比定唔比

有時要諗長遠d,唔好為左一時和諧關係要自己長遠受苦
佢地講得一次你受,之後你升職加人工一定會繼續要你加碼仲要加好多。
你呢一刻唔bargain/搬出去住,佢地只會覺得子女比家用比到錢都儲唔到節衣縮食係理所當然,你加家用佢地係唔會多謝你,你到時先想減/唔加佢地個嘴臉會仲西過而家。你自己諗清楚自己可以接受到幾耐呢個情況。
比一萬家用
仲要藍廢老
唔想比咪唔比
啲老野講個嗰乜柒中國傳統,要孝順,全撚部都係廢話。
香港人就係有自由意志,啲錢又係我自己既,關班廢老撚事咩

當然,如果你屋企唔係廢老,就隨心。
廢老失業問政府拎呀嘛
留係屋企就要俾?
真,而家3000有靚酒店
既然係咁,不如直頭唔俾家用,鬥到最後先搬
如果真係學你咁講, 要賤撚過地底泥先叫差既話
香港其實冇窮人架, 窮極都未去到會餓死啦係咪?
望下其他國家真係慘既 餓撚死都冇人理 有D仲要細細個去打仗添啊
有D國家細路女仲會比人捉去做雞啊, 你講深水埗把撚咩

究竟你明唔明個問題係乜野? 連登仔成日話窮人生仔正仆街
我唔100%認同, 但屋企窮, 比唔到物質上既滿足佢都算
香港大把窮家庭, 但好多都會盡力去滿足小朋友既需要
就算資源有限既情況下都會盡所能去比最好既下一代
呢個已經係生仔最撚基本既責任, 就係愛啊哈利
但連最基本既關懷同愛護都冇, 養兒防老之餘仲要當佢狗咁養
究竟生佢出黎為乜鳩, 純粹受苦?
$1都唔俾, 完
講起就把幾火

幾年前FG 出嚟搵13.5k, 諗住俾6千(佔人工成44.44%) 算係咁,應該唔會太難睇

點知老母一聽到就話:「下?得6千ja? 」
跟住嫌錢少連lunch 都唔肯幫手煮俾我帶飯,屌我老母

後尾我話因為出街食好貴,扣返 1千家用,從此以後都冇再加過家用 (雖然有加人工,但依然佔人工嘅20%)

佢條on9 係養兒防老d 廢老嚟,明明重做到嘢同埋得50歲頭,但原來有預謀等我一出嚟做嘢就退休唔洗做
同埋預我會成份糧俾曬佢
點知我嘅行為同佢嘅計劃唔一樣,就好憎我 佢都on99

由細到大都冇顧過我感受 & 冇關心過我,覺得俾嘢我食養得大我就係好好嘅父母,從來都淨係係睇死我、貶低我、唔尊重我...咁都算喇

反而重調返轉要求多多,要我顧返佢哋感受、關心佢哋,話咩一家人、咩孝義,嚟道德 & 情緒勒索

屌你哋啦,垃圾廢老父母
睇唔起我份工 & 嫌我搵得少冇出息,但又想要曬我d 錢

屌,次次講起都好撚嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞