fresh grad唔想比家用

304 回覆
73 Like 4020 Dislike
租個百幾尺工/商廈廈單位,買張床鋪入去訓,水電任用

3千蚊到有,沖涼就去體育館,都好過養垃圾
你以前讀緊書個陣有冇俾10000蚊零用錢你?
擺明撳住嚟搶
其實如果佢地都無野做....
攞5000家用又真係唔多既..........
樓主都起屋企又食又訓呢.......
失業基金都on9 關仔女咩事
真,我公屋長大,本來覺得娘親好煩(但好好)加上同屋企人作息時間唔同,又恐音,未畢業已秒租屋。因為儲錢,計劃頭兩年唔比家用,點知佢一知我租咗屋竟然比咗兩萬我比我買家俬,仲話有咩搞唔掂就返嚟啦。男人老狗都鼻頭一酸
漸漸你會發現其實好多人都係咁,悲但真

利申:公屋長大屋企咬過老綜,其中一老就係做大家口中行行企企嘅保安。幾個都會因應比較而對家境感到不滿,但最後認為改變唔到屋企人唯有改變自己,兩大畢業,FG收入唔錯。
我唔係BrainCha,唔係想神化自己好成功,比我慘但叻過我多多聲嘅大有人在,但我對現今嘅所謂「成就」係滿足嘅,我都係有幸喺中五時開竅先有今日。
同意,成年喇!
仲未知誰大誰惡誰正確?
要部住㗎嘛,唔係隨街都有㗎
老母當年車錢毫位都計盡咁比車飯錢我,我去到中三就冇要自己兼職算了,想買枝塗改液都冇錢
我俾月薪20%做家用,一個仙都唔會俾多
失業基金$5000 到底係幾on9先諗到
分明就想屈你錢
當年屋企環境唔係咁好?
同你一樣,雖然我都好開心佢咁驕傲,但真係全部自己功勞🤦🏻‍♀️中學時逃學返part time嚟賺錢補習

自爆咗先啦八婆仔
一直都唔好,但我發𡚒改變了
幾千蚊住工廈仲有得拎正苦津貼
同老友一人夾5000可以係元朗天水圍租個兩房住啦,仲洗睇廢老面色?
梗係唔俾啦cls,搵15k俾三分二佢地,乜錢都儲唔到
$5000家用包唔包水電煤、租金先?

包嘅又okay吖 ,一筆過唔好再拎就得

另外失業基金點計先?如果係單純想拎多啲錢洗下,最多比3k
我淨係俾人工5%做家用 無得再多
其實講到尾咪就係互賭,你老豆老母賭你無錢搬走所以就大你,但其實佢地唔記得依家係佢地失業無收入要靠你養,啲窮人父母好叻由細到大打擊你自信同見錢開眼玩經濟封鎖,等你走唔甩,而個結果係你無論唔搬走比一皮兩老同搬走洗一大筆個後果都係勁窮無錢淨,邊邊好啲應該唔洗我講都知,自己一個衰衰地屈劏房都自由度高好多。仲有一樣野,當一個人要脅你得逞之後一定會重施故技,而當你第日加人工佢地又會要求你比多啲又或者反正唔做你都有錢佢地就唔搵工。

唔好比啲咩養到你咁大要孝順呢啲思想綁架你,亦唔洗憎你父母無比好生活你,呢啲野唔係應份既,要做既就係好好生活。

去問人借都借錢搬出去,
屈劏房工廈都好,依家啲租平左其實係好時機你脫離自私父母。跟住搵多份pt,點都儲下錢,慳啲洗。

同埋最緊要,行動,唔好呻完就算
依家酒店都係250-300/晚,一個月唔洗1萬蚊有人執房,點解要俾人勒索咁on99
叫佢地去攞綜緩囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞