fresh grad唔想比家用

304 回覆
73 Like 4020 Dislike
fg 搵得萬五蚊
原本諗住做一年嘢穩定後先每月比$3000
點知今日兩老(深藍) 話聽日出糧要比$5000家用+5000失業基金 (兩個都因為疫情而失業)
否則唔煮飯比我食丶趕我出門口
但佢哋仲要由細到大當我貓狗咁養大 (住公屋丶冇興趣班丶冇去過旅行)
而且我每日冒住酷熱嘅天氣辛苦做嘢丶返工俾人鬧,全部血汗錢黎,而佢地只係留喺屋企睇電視嘆冷氣...

咁我比唔比家用好?
如果比,比幾多?

唔比
唔俾
fg 搵得萬五蚊
原本諗住做一年嘢穩定後先每月比$3000
點知今日兩老(深藍) 話聽日出糧要比$5000家用+5000失業基金 (兩個都因為疫情而失業)
否則唔煮飯比我食丶趕我出門口
但佢哋仲要由細到大當我貓狗咁養大 (住公屋丶冇興趣班丶冇去過旅行)
而且我每日冒住酷熱嘅天氣辛苦做嘢丶返工俾人鬧,全部血汗錢黎,而佢地只係留喺屋企睇電視嘆冷氣...

咁我比唔比家用好?
如果比,比幾多?

唔比

睇到依兩隻字都廢事睇落去
搬出嚟同朋友夾份租屋住
拜山先俾
畀條毛佢
理撚得佢地
自己計條數, 每月水電煤屋租幾多, 就俾返幾多
要就要, 唔要就搬走

佢地失業就兇鳩你姐
你搬走 1蚊都唔俾 佢地咪仆街
邊個惡邊個贏
佢睇死你留係屋企以為你唔敢搬出去住
點解要俾家用?
你依啲比一萬蚊既出去住仲好
依家咁多酒店平
佢地生仔擺明係為左等你養姐
斷絕關係把啦
收就收 唔收夠膽就趕你走
1蚊都無睇下邊個驚d
搬出去啦
人工食平d捱得起既
1萬蚊 不如搬出去啦
自己失業怪自己個小朋友 仲要講得出失業基金果度好野當小朋友係政府啊? 好簡單姐 唔比你食飯自己食食埋埋都唔洗1萬 公屋無得趕你走 要走大家一齊走
失業基金
叫佢地拎老綜啦
搵萬五畀5000就一啲都唔稀奇,但咁唔代表你要照做
我老豆老母唔爭氣,搵幾多使幾多嗰挺嚟,我幾年前FG搵得少過你個數,但家用畀得多過你,係真係養家嗰種
你問人畀唔畀、畀幾多其實晒氣,如果你參考啲人話咩家用應該佔份糧嘅幾多%就更加係多戇餘,人哋老母唔係你老母,你背景同人哋背景又唔同
你應該問自己覺得呢對老豆老母值得你畀幾多
15hkd:你想有幾多就有幾
對你好嘅老豆老母係唔會主動叫你比家用
比佢條命呀 命就比佢
俾條毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞