(突發)有區議員因為派左「一個口罩」俾在囚手足,可能要坐3年監!!!!!!!!!

184 回覆
65 Like 174 Dislike
唔好再有幻想好似實際少少。
上次Trump演講完之後乜撚都無。其實真係好撚忟好撚灰。
我唔想屌邊個食屎狗。不過真係在座各位都係垃圾。
你哋啲鬼佬咪唔好撚出手囉。到燒死你地我陣我會喺地獄笑住等你哋黎。
總之就唔會信班黑警講既野
邊個比邊個都唔得,除非獄警同意同check過,你大陸生活唔知香港規距?
CSI
根本係香港法例落後
呢啲規矩大概聽過, 但係實際操作會執行到乜嘢程度?
派乜鳩仲要潛水

blocked
周到人唔報係自己犯法
正常都唔會知情不報
怪得邊個
落後尼樣真,因為當年要對付中共班暴徒而立,留到而家好明顯係為左打壓同政府唔同意見嘅人而特登唔去改一d過時法例,改左嗰d都係有利於政府管治嘅法例。
我根據你寫咩我駁翻咩咋
係呀係呀 你鍾意屈9我支那生活咪支那生活囉
純討論
問:咩係上述物品?
答:任何其他物品。
再問:吓?咁即係咩?有冇“述”?

舉例
問:係指咩人?
答:任何其他人。
再問:吓?咁即係咩人?有冇描述?
條例點解寫到咁怪, 因為原始英國個版本只係包括煙+酒

任何人違反監獄條例,將或企圖將任何烈性酒或發酵酒或煙草帶入監獄或交給囚犯,或將任何此類酒或煙草放置在監獄外的任何地方,意圖使其為囚犯所擁有,而任何官員違反這些條例,允許在監獄中出售或使用任何此類酒或煙草,經簡易程序定罪後,應處以不超過6個月的監禁或不超過20英磅的罰款,或兩者併罰。

後來先加埋攻擊性武器, 危險藥物, 火器之後發展到錢,食物之類
但避免又要修改法律, 所以最後就加入其他物品
其實唔明可以告咩 犯人物品係犯人定懲教 犯人食左飯柯屎係咪懲教資產?
原來有咁嘅古
咁點解唔索性改任何物品不得帶出帶入,用左任何物品根本唔駛例子。
我想佢重判3年 判足

Over the dead body
其實中文法例同英文版有差異,會以邊個為準?
睇返英國法例, 唔可以帶入+帶走
通常指人係相機, 錄音裝置, 電話, 筆記
因為佢地有下面幾樣風險

1. 係監獄度影相
2. 製造任何錄音
3. 個人筆記 (寫有其他人嘅個人資料)
4. 任何有可能識別其他人身份嘅文件/資料, 而且會機會損害他人利益
5. 披露任何資料有可能會損害監獄嘅保安或運作
探監要放低曬隨身物品 入去前懲教會用部機掃你個人睇下有冇金屬物品 基本上係唔可以帶野入去 有物品俾犯喺探前有個位會搞左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞