(突發)有區議員因為派左「一個口罩」俾在囚手足,可能要坐3年監!!!!!!!!!

184 回覆
65 Like 174 Dislike
你睇晒D字就知
你睇清楚先喇
CSL唔係電訊商嚟咩
你睇清楚條例真係有寫唔可以帶野出去,不過應該都唔會判得重。
你條五毛係咪唔識中文呀屌你老母
呢單野真係教訓黎, 以後議員要去探手足一定要睇晒監獄通例先好去
帶你老母,中文都唔撚識睇on鳩仔
派同令,好大分別wo
你睇哂啲字未?
唯一可以講就係捉字蝨,條例寫唔可以帶出監獄,唔係寫羈押所(羈押所算唔算監獄?),但應該都係無得坳。
真心唔明走去check 咩膠
佢唔比CSI 口罩又點呀
柳記一定夾狗去做你啦
唔好比位人入
Push!
不過一定比班狗放到好大件事
或將上述物品攜離呀,呢個中曬呀。即係帶入或帶出,都死
你老母我問你識唔識中文呀仆街
邊忽講唔比帶走野on撚鳩,問問問,自己弱智唔識字仲問問問,我問你老母臭西
公務探訪唔係一般探訪
公務探訪係不限次數,同埋有私人房,柳記只可以喺門口等,唔可以同場

公務

一般
一樣賤
港共咁on9, 一個口罩?

告得入可以點判? 守行為? 社會服務令?

咁你解俾我聽囉。
我知呀,但樓上有人話年中唔少人去探都會同到犯人有身體接觸同直接俾到物品俾犯人呀
我係講緊地方,唔係講行為,條例只係寫監獄,冇寫羈押所。
葛珮帆斥議員濫探監 區諾軒:她不瞭解公務探訪機制

立法會議員葛珮帆擬於立法會保安事務委員會討論懲教署公務探訪安排,身兼區議員的民間人權陣線召集人區諾軒認為,葛珮帆並不瞭解懲教署的公務探訪機制。

第一,議員公務探訪時,並不如信中提及懲教署人員無需在場, 根據區諾軒在探訪時所見,懲教署人員需要在整個探訪過程期間,開啟會見室房門、或直接有人員在探訪房間,監察議員和囚犯的對話和互動,並非葛珮帆所言沒有懲教署人員在場。

第二,她指控有議員違規將書信帶出,是十分嚴重的指控,若果沒有真憑實據,涉嫌構成誹謗。因為根據監獄條例,探訪者不可在未經申請底下,將在囚人士物品帶走。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170923/57247527
18.1 倒數第4行開始睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞