(突發)有區議員因為派左「一個口罩」俾在囚手足,可能要坐3年監!!!!!!!!!

184 回覆
65 Like 174 Dislike
第18條第1段尾4果行第2-10隻字
睇得多監獄風雲
可能以前真係可以咁探,不過而家一定冇呢種

其實普通探訪用嗰啲電話, 係咪有錄音或者監聽?
除非係搞活動,咁就有可能零距離咁探
就快喺公廁攞廁紙都話你偷嘢
所謂香港人呼吸都係港獨
係咪比人賣呀攞個口罩出去都會有人check到
提一提你, 你同緊隻引戰狗玩緊
有無睇清楚貼喺探訪室牆身張通告呀
唔係喺入面帶嘢出嚟?
不過條法例怪怪地
內文寫左一堆物品名跟住又加其他任何物品
咁其實剩係寫任何物品都夠啦!

可能爭議點會係“將上述物品携離監獄”
因為口罩唔係上“述”物品。

當然有人會講任何其他物品包括晒,但冇“述”,如果任何其他物品包括晒,咁點解法例唔簡單寫禁止將任何物品帶入或帶出?
其實好多法例都係鍾意咁寫,係專登留空間俾執法人員去演繹,到個問題真係解決/解釋唔到就攞出黎用去合理化件事,盡量將政府個責任推走。
角度嚟
調轉講
口罩的確並冇喺法例中有“述”。
其實係可以打。
樓主開post之前都唔睇人地講乜
咁真係無計,今次個區議員真係經驗唔夠,煽到應一應。
應該冇喇,一野話其他物品包埋口罩已經冇得講。
懲教署收到相關情報,之後透過翻看閉路電視揭發案件。
好似睇過有個節目, 好似係鐵窗邊緣嗰啲
有位囚犯, 刑期好長, 佢好努力讀書
唔係為咗將來出嚟搵工, 因為佢刑期長真係好長
咁努力讀書, 係因為知道只有拎到好成績, 畢業時才會有機會出席頒獎禮
呢個係唯一可以與親人握手, 擁抱, 影相嘅機會, 係佢生存落去嘅唯一寄託
最後佢真係做得到, 嗰一刻真係好感動
.. 你閱讀障礙? 而家係手足俾野議員
咁都比重案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞