嚴選最地獄返工地點

1001 回覆
3082 Like 47 Dislike
科學園好撚on9
過左上環重正呀,靜靜重舒服呀
最慘係繁時觀塘由內塞到外
觀塘工廈林立 又有大量office
比純商業區既中環灣仔銅鑼灣一帶更加惡劣
大量貨van 上落貨 再加返工車潮
工作日既觀塘唔塞係奇蹟

鐵方面 中環有巴士 更加有東涌線同荃灣線 分散人流
反觀觀塘 得一個站同巴士 分散人流 好輸蝕

最後對新西黎講 真係好撚遠
巴士例塞龍翔道黃大仙位 再塞觀塘市內
搭鐵要瘋狂轉車 轉三線 似要中間站轉無位坐
觀塘最地獄返工當之無愧
93K觀塘道係用嚟落車 同埋幫98A 冇咗93K 一樣要加返車落98A 最後個車流差唔得遠
同埋返土瓜灣替代咪就係疏車嘅14 同半架15 本來人地有2架疏半架密 而家你cut完93K又話要減14 15即係得返一架好疏同半架疏 咁叫代替呀

長啲咪長啲 過燈位第一個站位開始一路去到牛頭角站 400米唔夠 一條線平均100人 1米排2個人即係50米長 果到有超過30條線 條行人路係舊工廠區standard嘅闊度 你自己計掂佢
觀塘區內都未必做到巴士10分鐘內到觀塘
數碼港有車其實好方便
諗多咗 收早都要每廿分鐘先有車出去
一個唔小心OT 到無公司shuttle ,過咗peak hour 啲車疏到好似搭機場巴咁
觀塘喇屌 食廢氣都食到你傻,日日巴士尾穿插
火炭 行好耐先返到
配套又差 個街市廢 得間惠康/759
荔枝角好撚正好冇
去邊度都近 又多嘢食
唔係好明咩係半架15

講番等車嗰到
塞人點都好過塞車
俾番啲車流量出嚟 快啲清等車客 先係治本

同埋93K咪定位錯哂
咩叫幫輕啲到 幫輕嗰到
如果係咁唔好見開條300個站嘅線行哂全港
既然佢係做緊98A咁咪開98A
唔係做旺角生意開到去旺角東做乜
「方便寶達居民接駁東鐵」? K車吖嘛
市區計 觀塘又係垃圾
人多車多又特撚別熱
又成日塞車全世界放工時間一齊迫
係多野食好啲
16號冇塞車真係5分鐘落到觀塘黨鐵站
你咁講嘅話就知道你唔知11C 14 15 同1A有幾多人
cut 93K同cut apm, 駿業里
一係停 牛下、啟泰苑
一係停 定富+九龍灣站
呢幾個我都同意嘅
不過11C 14 15 同1A你一搞真係同成個觀塘山過唔去
其實而家堆大公司
係咪搬哂去九龍灣/觀塘/太古坊果邊 ?
屌而家大撚把人係海濱跑步,個撚個當跑步就有神功護體咁,行開d啦屌
荔枝角算係最好
除左舊左d
多閪公司外
個位置算數一數二
而且又多野食
太安樓
由九龍灣到觀塘條觀塘道睇下 你會發現每日放工時間全條左線都係巴士等停站 唔夠人嘅車、短程車、機場車 應該繁忙時間減班
其實嚴格嚟講成業街唔係違泊 係貨車排停車場落貨 有啲場仲要倒後入真係痴線 跟住大車出入又唔夠位要封哂三線慢慢出
開源道就真係違泊多 巧明街就一半半
而家越嚟越多車落隧道經茶果嶺道成業街入 結果連隧道逃身門都冇埋 日日龍尾牛頭角 講緊下晝2 3點

繞道都救唔到幾多 下繁東隧龍尾滙景 將隧龍尾麗港城 偉發道龍尾麵粉廠 另一邊老隧龍尾megabox 九龍灣龍尾麵粉廠 基本上繞道都好塞車 同埋觀塘道停站已經疏過彌敦道 但個個站都係一站打爆果啲 駿業街同創紀之城合併只係將兩條隊合併 條條都215x咁長條行人路更加唔駛要

巴士線下繁連11C 11D呢啲都坐得滿我真係想知有咩線可以減班咁勁 你見到未滿可能係九龍灣起載果啲車 去到彩虹黃大仙佢哋自然會爆
(個人睇法)
起碼cut咗A22 16:00-19:00唔準開車 E22 廿分鐘一架有人住東涌
11B 可以用15代
11C 可以再開疏啲
11D 大部分可以用1A代
14B 呢啲短途都唔好開
14,15 再疏啲一架
93K都唔應該開
留番啲quota俾長途車

除咗秀茂坪落嚟嘅車、入觀塘碼頭、同埋入牛頭角道嘅車 所有巴士一定要落隧道 來回都係

cut咗apm, 駿業里 (出隧道cut兩條線入燈位前個站不如前啲先停)
全部車觀塘法院後就停創紀之城/牛頭角站

分開一半車
一係停 牛下、啟泰苑
一係停 定富+九龍灣站

一站打爆更加唔應該停咁多 先有效分流排隊
你咁講嘅話就知道你唔知11C 14 15 同1A有幾多人
cut 93K同cut apm, 駿業里
一係停 牛下、啟泰苑
一係停 定富+九龍灣站
呢幾個我覺得可以再商量嘅
不過11C 14 15 同1A你一搞真係同成個觀塘山過唔去
熟食街市
翻新界開幾廿條屯元天沙田大圍開到 ABCDEFG 都得,市區線就俾你講到冇人搭要 group 埋一齊咁

住市區得罪你咩

你上面話嗰啲除左 1A全部都已經俾人 cut 到 20分鐘以上一班㗎啦,阻到幾多條路呀,明明觀塘道最阻街係啲屯門線 62x 25xx ,又唔見你話 group 埋一條 258D 代埋 259D 啦咁 on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞