老豆過左身,而家係優先寬敞戶

328 回覆
28 Like 161 Dislike
無錯, 無得自己申請除名, 要戶主填表同報返新既地址證明
其實樓主本身得3個人名, 加返老母名有2個人真係未必使搬, 點解咁抗拒加名?
再者大把人一家4口住劏房得100尺都係咁住, 2人住1人單位有咩好嘈, 以我所知最細都150尺, 好運既有D仲2百頭
其實最懷疑係樓主講到自己痴線咁,但有朋友親到借連登ACC比佢出PO
即係最終得你同阿媽住?你阿妹都準備買樓即係可以出去住啦。
一至兩人單位住三個人係冇問題,迫就迫啲但唔可以講到話住唔到,如果係兩個人嘅話其實真係好正常。

想去睇過其實唔大問題,咪上下格床囉。
試下用另一角度睇,當轉換環境,可能新環境比到你動力重生。
搵搵你果區區議員whatsapp
即時send去問
有親戚早兩個月屋企有事,whatsapp搵區議員即日覆,好幫到手
反而搵社工幫唔一定易,佢哋範疇分得好細,就算肯幫,要轉介嚟轉介去,亦會強調干涉唔到房署嘅嘢
未必, 樓主唔係無啦啦加名,
係戶主過身, 戶主承繼呢D已經係要同房主傾, 呻下慘講返老豆老母關係, 可能有得加都唔定
係囉 上下格已經解決左
佢諗野諗到咁
老老實實 情緒病呢d富貴病嚟
窮人唔適合有
又無工開 又唔想申請綜援 屋企又無錢
講條撚咩
4萬幾,你乜都拆晒改晒?
利申:我就係做房署上去收房睇還原個個位,最貴都係罰過人萬幾
其實依家佢逼你大房轉細房,還原個到係有得傾,佢都想你按時搬走,你話無錢還原同搞搬屋,到時deadline你都未走到,佢地仲頭痕,加上大轉細好似另外有津貼,但一定唔夠你cover成4萬
就算有啦啦無啦啦,佢阿媽根本唔係八類可加戶藉人士。
唔好俾假希望佢可以加阿媽入嚟住。
房署本身D 規則就唔係FIX死, 係可以CASE BY CASE傾, 試下無壞, 老豆過身加返老母名呢D真係可以一試

我都試過唔跟規則直接搵主任傾野, 實際結果係傾到的
四萬幾
有仇先收咁重手
條友講到自己一蚊都冇,即係連租都交唔到啦
唔洗寬敞戶,佢淨係欠租都已經連間屋都冇埋
白紙黑字都唔係Fix
死?
佢阿媽有咩ground 可以叫個主任可以overrule 成個政策?
https://t.me/takeawayson

留個tg睇下點幫到你
我做開裝修,應該唔多唔少幫到
未夠60唔加得,無得傾,
一係樓主同佢媽入表再申請公屋,
佢一人好多時都派二人單位俾佢,
預150尺到啦,
但有三次揀樓機會,重可以拖多陣
就算傾完加唔到名, 開個OFFER係有條件暫住都頂到幾年啦

白紙黑字係用黎塞住人把口姐, 但實際執行係CASE BY CASE傾, 房署大把體恤制度, 你唔係唔知呀? 仲細? 定少睇新聞? 剩係懷仔單野如果係玩白紙黑字神早西走左啦 仲玩到咁耐要大眾聲討咩
信佢都on9, 而家未去到交房點會有人想佢屋企計還原費。

根本只係想有人教佢唔搬細。
不如話埋777啦
有條件暫住都分幾類,
要合條件先得,
但樓主連養自己都養唔掂,
就咁睇就唔多符合資格。
我其實比較覺得係樓主老作多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞