老豆過左身,而家係優先寬敞戶

328 回覆
28 Like 161 Dislike
免去租三個月仲有一萬蚊叫佢搬都話嫌三嫌四
樓主嗰啲真係一哭二鬧三上吊博同情想人獻計可以繼續住大單位
一個人平時返工都可以冇積蓄,到底係你平時大使定點?
公屋租金先千幾蚊一個月,然後個細妹又可以有錢買樓
最好笑一早知要搬又唔做準備
同村,舊村,一般應該唔會太多。
成年都唔加返阿媽名?
呢個真
又呢樣又果樣
住落十幾二十年既地方,一殷都唔想搬走,明白樓主,但為勢所逼,政府公屋政策就係咁西。
2007年已經有寬敞戶政策,關689咩事?
搵議員寫求情信
基本上除咗求房署酌情處理之外冇乜其他辦法
馬上結婚?
你戇鳩?我理鬼你新移民定係本地人
人哋新移民一部分落嚟香港打工一樣交稅
做老闆prefer請新移民,佢哋知道自己係要勤力搭救
所以有佢哋落嚟,某啲工種唔驚請唔到人
講到香港出世住公屋應份咁,唔使交差餉好似老馮
香港出世做大種乞兒就高貴啲?仲要千方百計出蠱惑
五十步笑百步,咪一樣食公家做蝗蟲,你額頭印着香港嘅蝗蟲種高貴啲?
仲衰過新移民一出世納稅人供書教學生養死葬

利申:香港出世,心諗你班大種乞兒有乜資格歧視新移民
呢招可行,即時搵條仔結婚加名,話之後會生仔要求推遲搬細單位。
叫你拎老綜又話唔想
叫你做體力工作又話唔想
叫你做ptgf又話唔想

事實係鬼叫你窮咩...
有錢就得揀, 窮人係冇得揀
照下鏡, 睇下銀包存摺有幾錢啦
搵區議員/社工,不如直接問醫生可唔可以出封證明到妳有情緒病/精神病,又或者有白卡,咁可以申請暫時唔搬細單位,直至病好。
以下為樓主回覆:

“笑左
本身間屋得3個人名 有資產都一早CHECK到啦 轉業權要填好多野
唔諗下個阿媽我妹都有份 佢又唔理就知關係有幾好啦
如果係咁 佢有錢點會幫 又洗乜我一個擔心我媽有無地方住?叫我媽搬去佢豪宅住唔好?佢係理既當初唔會除名 我地都唔洗搬啦
唔好問我點解佢要除 我都諗唔撚明 佢當初無問過我地 自己申請的
我知連登仔係口賤 不過咁樣有D過份
我自己一個住一人單位完全無問題 問題係我未有能力租樓比我媽住
一搵到野做就會搬 日日煩無地方住真係就黎痴線
當然我都可以唔理我媽 我都有地方住 但我做唔出囉
我只係唔想我媽辛苦 已經辛苦左大半世人 只係一時間無能力搬,從未打算一世住呢度
我都有我人生要過 我都想拍拖結婚 但未搞掂佢我真係咩都唔洗諗”

扮晒可憐又話自己痴線有精神病,又忽然孝順開口阿媽又話要怕委屈佢 你呢啲套路用得會唔會有啲誇張 大陸新移民一哭二鬧三上吊略嫌冇你咁專業
你個妹除名係需要得到戶主合作,要地址證明同埋租約仲要戶主先可以除
你個妹除名竟然冇問過你哋,仲話自己申請?
你真係當人戇鳩? 呢度大把人住公屋,我諗大把人熟過我
阿妹做雞?
你落去樓下問吓房署職員佢哋會幫你搞㗎啦
窮都會有日發達
可惜樓主嗰種係唔想做又有收穫嗰種
冇上進心真係好難搞
你舉一佢就反三,總之乜都係有苦衷,乜都係改變唔到
但現實大把人窮,但係搵到首期
一樣係呢個遊戲規則努力上進
依家你係戶主,即刻加番呀媽個名唔得咩
點解講到一人單位住唔到2個人
窮撚到4萬都無仲講生活空間?租樓?

你個妹仲住 豪宅 添呀?
你個妹同老豆又反埋面一蚊都唔俾呀?
細單位都住到2個人,樓主轉變下思想,接受佢再慢慢想辦法令生活轉好。會正面d
佢阿媽未夠60歲,無得加。
agger
講到一人單位住唔到2個人咁
咁香港好多人要訓街了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞