老豆過左身,而家係優先寬敞戶

328 回覆
28 Like 161 Dislike
"你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》"
寬敞戶要搬細好合理WO
2個人住4-5人單位2房唔通合理咩
男定女
一睇就知 樓主吹水大把野暪住 想唔搬屋姐阿妹用黎轉移資產而家就買樓 又想保住間大公屋
屌你老母畢左業成年有手有腳又後生四萬蚊你死去返pt一個月三千幾都夠比啦
老豆香左成年而家先收樓叫比足時間你準備
仲有搬細屋又點?兩個人咪訓碌架床囉
出面大把人捱貴租住細屋等上公屋
你老母臭閪係到嫌大屋換細屋仲一堆人叫加油
咪撚搞議員啦好心 咁大個人周圍r人抆屎
樓主加油、依家咁差既境況更加唔應該放棄
我都係父母過身住緊寛敞戶
但房署過左年幾兩年都未比到細屋我
我心態都係住得一日得一日
所以想問你係咪房署已經派左間細屋比你
搵建制派區議員,輸咗都搵佢
同政府fight搵建制派係順利好多 (聽返嚟)

阿妹未買咪照落名,拎3人單位
之後除名先算啦,可能3人單位住2個唔洗走
細嘅咪照住
窮就係咁
你不如搵社工解決還原搬屋錢
唔係諗計拖
要問野就搵我啦,房署外判仔都可以幫你答到兩咀
基本上好難收到還原費收成4萬,反而我好少收人還原費🤔
另外你未申請轉換主既話可以拖多兩三日月先申請。
好多人都會俾政府野嚇到
其實輕鬆啦
拖下拖下可以拖幾廿年
其實呢 你自己一個人住真係唔會比咁大你 所以要搬都係合情合理
至於d家俬 無辦法 要搵下當區區議員 睇下有無自願團體有舊家俬可以帶反屋企
btw, 你加反你阿媽個名落去先啦
失業一年半都唔去做送外賣?
嗰啲廢老比大陸婆踢出公屋又話無家可歸,唔通想呃多間?
樓主都算幸運,仲有公屋住
如果冇公屋租你租都交唔起
真係要訓街
求賜教大絕
其實我8年前都有類似遭遇,原本我同弟弟及父母住公屋,我母親係好多年前已去世,而弟弟因結婚早於10年删走戶籍申請公屋,但我父親於2012年去世,變左剩返公屋俾我,當時房屋署要求我搬去1人單位(仲要中轉屋),所以我當時申請返將戶主由我父親轉俾我先。再用公屋轉居屋。避左入中轉屋。
但你個案比較復雜,現在你第一步應該拎父親死亡證明搞左轉名手續先,將戶主由你父親轉名到你個度先,如果唔係會取消埋你戶籍。
不過現時政策加名要父母年滿六十歲。除非有證明你母親身體有問題(有醫生證明)/必須依靠你去供養,就可申請暫准居住。但如果你媽冇病冇痛及有工作做就比較冇可能批。係現行政策下你冇辦法,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞