老豆過左身,而家係優先寬敞戶

328 回覆
28 Like 161 Dislike
唔好打字吹水喇
社工同房署都係偏幫新移民的
快d執野喇

好多新移民等緊上樓嫁
有排先要搬啦,交完表起碼一年半載先派屋
有3次機會,頭2次肯要有搬屋津貼
第三次好次冇,同埋你唔要就當你放棄公屋

p.s. 我屋企年頭都突然走左兩個,已經睇定資料
1.叫你妹唔好除名住/加番名,始終係屋企人叫佢幫幫手,再搵社工加寫信去房署睇吓有冇得加阿媽名。穩定左先叫你妹除名。
2.叫你妹接收住你阿媽先,失業就出去打住份炒散先,洗碗拖地乜柒都好啦,等你搬好屋,好快啲搵到正職再打算,需然係辛苦喲,但總會過到的。
原來香港仲有依d事
好慘。 樓主加油
搭單問問 有無聽過人會主動申請搬細單位 (換新樓)
叫個大學生,女仔,去洗碗拖地,心理打擊好大,日後未必翻到身
如果普通樣唔肥,可以跑下私鐘
你拖地洗碗搵到幾錢 又辛苦 寫包單 一日未完已經辭左職
去mk睇精神科,有精神病就唔洗搬
講就輕松,做牛工飲食
做一日就得,做到一個月都奇績
你大學讀咩科,睇下有冇巴打要人仲好
你講多少少background, 睇下點幫你
暫時資料都太少,有工都介紹唔到喎
我住極舊屋村 有諗過情願搬細d要新樓 起碼衛生情況好d 我好似好白痴 有大唔要要細
佢應該會比一年時間你先再開始排,你再寫信講你嘅難處,試下加返你老母名先,雖然有機會都係唔得,因為通常要過65先比,咁你唯有等佢派,拒絕兩次先,不過第三次就一定要接受,唔係會無左份租約
咁又唔係最舊個批既...30幾年樓齡 下年準備換新升降樓 應該短期內(10-20年)唔會拆 因為都30幾層樓高 政府會簡起得唔高又舊既拆
公屋租戶好似唔包
佢講既清拆 好似係寮屋 果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞