一人一套呢生人必睇既戲

1001 回覆
463 Like 20 Dislike
The Legend of 1900 (海上鋼琴師)

而家上緊畫
https://youtu.be/5Y7XVIlfFs0
單單係佢電腦動畫render出黎個黑洞都值回票價啦
唔係好鐘意呢套,最後都係講到有錢就有快樂咁
agger
一、二集最正
幾好睇,長得黎都唔悶
點解唔用香港譯名?

已sub
超經典
每年哥哥忌日都會睇一次
好鍾意呢種英式小品戲
睇完第一集覺得麻麻地
One Day
sor,條片有講

我自己中意一個快樂的傳說
Before Sunrise
超浪漫
好好睇
我因為套戲買埋英文原著
極力推介最鐘意嘅戲之一
我個人第一個欣賞嘅點就係睇Michael由佢老竇唔希望佢接觸家族事務,到老竇出事嗰時,佢毛遂自薦咁樣去刺殺警察頭目同埋另一個黑幫頭目,然後佢慢慢蛻變成教父嘅過程,特別係喺餐廳刺殺嗰一幕,背景嘅火車經過嘅聲為嗰一幕加咗唔少緊張感同埋張力

第二個就係Vito嘅人生哲理,例如"A man who doesn't spend time with his family can never be a real man"同埋"A friend should always underestimate your virtues and an enemy overestimate your faults."

第三個就係最後佢家姐個仔受洗嗰幕,神聖嘅教堂受洗畫面,配上血腥嘅殺人(其他黑幫頭目)畫面,兩種矛盾場景嘅穿插,形成咗一個特別嘅張力,
而我覺得最精彩個part係當個神父問Michael願唔願意拋棄撒旦,而Michael答我願意嗰一刻,就係啱啱好將啲頭目殺曬,Michael正式成為"教父"嗰一刻
Coco
自己好中意,唔知算唔算一生人必睇
十年
我本身都以為第一集好悶,但係導演Coppola嗰種動靜穿插嘅敘事手法令到我三個鐘都可以坐定定咁樣睇
在世界的一隅
經典
前排睇咗,睇個陣分開左3次
睇完真係要啲時間消下
肖申克的救贖
The JAWS
Catch me if you can
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞