部分Antifa被捕者Mugshot

265 回覆
487 Like 14 Dislike
網上一貫係有唔同人表達唔同意見, 有啲好polarizing, 有啲部分人可能覺得好 "offensive/triggering"。可能你鄉下無得上網, 第一次發現新大陸梗係有啲"disbelief"
照你咁講係咪可以當面屌柒佢地樣衰而佢地覺得被尊重?
點解要因為其他人唔同意一種觀念而去鬧人?
乜平等嘅重點係大家觀念可以唔同,但可以一齊生活咩?
佢地唔同意普通人觀念,想對自己身體做啲咩,咪做囉。
點解一定要普通人調轉認同佢地果套觀念先叫尊重佢地?
想做雞就做雞
我係天真到以為連登衰極有個譜,唔會出現啲咁低質素嘅留言,所以有啲詫異
無錯!一於立個反歧法拉哂d笑我哋嘅人
exactly 係女權其中一個主題
為左滿足他人而失去身體自主性
其實google都有多次資料 加油
咁你又恰鳩毒撚
天真 (naivety) 同無知 (ignorance) 係兩回事。 黑鮑嬌可能係天真, 你依種係無知。我對係嘅無知同樣感到詫異 (surprised)
唔奇奇怪怪點顯示身體自主,點引到你屌佢然後佢先可以屌返你
左仔=/=左翼左膠
咪撚成日亂鳩咁叫啦
班正義撚就收皮啦
懶鳩睇透世事咁

社會就係咁現實
依班人就係奇奇怪怪核鳩突
如果女權角度 短髮唔係問題
最大問題係係染到個頭奇奇怪怪<唔關女性形象事啦
你話女仔想剪短 好似鄧佩儀呢啲 ok冇問題
但如果鄧佩儀染咗綠色藍色頭喺你面前都覺得怪啦

已經唔係「典型女性形象」問題
你所講嘅野係假設叫咗佢地要其他人同意佢地嘅審美觀。

1. 當面屌柒人,好明顯就係唔尊重,
自己代入下俾人屌個角色,就應該唔難明。

2. 分清楚佢地鬧人係因為人地唔尊重佢,定係純粹因為其他人覺得佢唔靚。如果係後者,就其實係果個feminist有問題。

3. 係,大家觀念唔同可以一齊生活。如果佢地逼人要跟佢地嘅審美觀,一定要覺得佢地靚,就唔合理。前提要搞清楚佢地鬧係因為對方唔覺佢地靚,定係對方唔尊重佢地。

講到尾,覺得靚唔靚係個人嘅審美觀,但表達方式就係對對方嘅尊重。而如果想知道點樣表達先算係尊重,就要代入對方,諗如果自己聽到呢啲野會有咩感受。

咁當然都有啲feminist係逼人跟佢嘅審美觀,咁就有問題。
捽甩副眼鏡佢
做乜9
幾時連登開po笑人柒都要學術討論
我都反對立呢啲法阻止人地把口講咩
阻止咗啲人講咩 唔代表啲人真係尊重咗你
大愛左膠只係一班無能力改變現實嘅人圍爐取暖
同Dead rising 入面d變態boss 九成似

女權話上面個廣告係 fat-shaming, 倫敦政府最後真頭ban咗個廣告
左膠最大問題係雙重標準

你唔可以話佢有任何問題,因為你係歧視佢
但佢就可以任意批評非我族類者,因為佢哋永遠係弱勢,亦都係道德高地

佢哋咁做,包括將自己變成反正常審美觀會令人更認同佢?佢可能唔在意,但肯定嘅係會令更多走向右翼一方
呢啲就真係有問題
社會仲有一大班女仔係鐘意呢啲身材
個廣告受眾唔係佢地
玻璃心咗
左下好似Sam Smith
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞