理大2019畢業生report終於出左

486 回覆
187 Like 10 Dislike
咁誇張??點解
其實咁多都話爆係咪真係會爆
Top up 仔差唔多啦
Asso過3小小就收
~18k我覺得算係禁

私人工升得快 三大畢業既幾年就追上
ME 無research experience 都唔好話自己做緊mech

全部mech 咁多design 同rnd 野做
喺香港咪做下電梯engineer, 最多入發電廠做不過都唔會係做design jobs rnd jobs
讀嗰時同你講因為係MANAGEMENT所以做到好多MANAGEMENT位

但出到嚟發現其實MANAGEMENT位會簡返自己專科,即係好似你想做MARKETING人地會簡返MARKETING MANAGEMENT既人都唔會簡你

同埋出面啲覺得你讀TOURISM MANAGEMENT 就只係識TOURISM,但事實係我哋讀嗰次MARKETING, ACCOUNTING甚至連PSYCHOLOGY 都有學過

結果出到嚟咪做哂啲FRONT LINE位,空姐空少 BELL BOY 旅行社,我做依啲洗Q讀大學咩
仲有一堆就係為沙紙考公務員

讀完出嚟完全覺得被FAKE
做野甩漏一樣自身難保
香港讀同做mech簡直on9,諗緊好唔好過台灣進修做嘢加移民
下年出返今年個數, 一定好大鑊
我諗2020年會比較悽涼
醫療係香港真心屈機
社工
做埋a仔31k
冇考試 得paper要寫 輕鬆等畢業
醫療科paper一樣要寫
考試要背一大堆野 遇上killer科隨時可以fail
一樣要chur placement 出place壓力一樣大 placement完都要交assignment 仲要考placement嘅考試

sw先至真半神科
接近36k
去普通大會做,就算淨係升到mid pt,都40k up
人工個pt又參考公務員mps scale

識得有個前同學非三大入埋swd做,爽死佢,max 70k
一個唔小心升左
就8xk
Data science
有幸做到自己科嘅max
不過好奇怪
睇返呢幾年faculty report,
Sw同學冇乜入swd,
就算係2018年swd開左好多位,
講緊city同樹仁都各有4,5個入到
但poly好似得1個入
究竟係咪poly同學對社署冇興趣
可能入唔到
可能無做問卷姐
應該唔會掛
City同樹仁各自都入到幾個
Poly冇理由會更差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞