理大2019畢業生report終於出左

486 回覆
187 Like 10 Dislike
照咁計應該係ibank 可唔可信要自己衡量下
IMT人才輩出

Rehab= pt ot
Health tech = rd mls
仲有一「寶」係冇乜人知嘅optom(視光)
放心
讀得依科10個有9個都係為咗沙紙

利伸:POLYU Tourism
飽和啦
有冇諗過result 有bias :0)
份 survey form 係自願填
搵唔到工唔通又話你知
加油
IT 特別寫program人工係加得好快
每次跳槽係十幾幾十%咁上
如果想高人工係咁跳就啱架啦
不過咁樣會好辛苦
[member]今年嚟講完全唔覺得有任何影響,仲係工搵人既程度每日LinkedIn 至少都幾個agent問有冇性趣轉工不過都係靜靜地贏算...[/member]
64k果個如果開公司一啲都唔出奇
我識有同學一grad即開startup公司,生意好到做唔停
佢自己落場做埋一份連人都唔駛請
不過費事講太多怕比人起底
之前佢每個月一定above 100k,不過最近就唔知佢點啦
Mental都要shift 一樣有PAN
係,但係唔係大家想像中咁好,讀嘅workload大,出嚟做鋪頭嘅話冇乜機會用到health知識,做診所或者醫院就近返多d health,但係望落至少80%出私人市場。
諗起遲下要日日揼曲真係
都有諗過自己搞間公司 不過可能係出嚟幾年後嘅事
100k真係
講狗 邊有一行狗得過工程main con
都幾多乞食科喎

avg 先得15k
咁可能最低真係得12k
係10k啊 再加好多unemployed
咁都要中肯咁講既,佢有一個好獨特既強項係佢英文勁
勁到叻過香港九成人
咩人可以肯定講到佢英文叻過香港九成人就巴打估下
呢個圈好細講太多真係會比人起到底
其實香港地做專科特別IT
英文好加技術好真係天下無敵
香港就仲明顯
有技術就冇語言,有語言就冇技術咁濟
極少兩者共兼備
食得鹹魚抵得渴
math 8000蚊嗰個咩事
呢樣十分認同 N賤無幾個識英文 連講廣東話都可以九唔搭八
睇來嚟緊呢年都唔可以鬆懈
unemployed 都叫比自己一個希望
但人地offer 出 10k, 代表自己真係乞食
呢啲19 report個數好多時都有bias

人工低/失業嘅好多都唔會填
屌 前幾年得17k
Main con都叫人工高做補償,sub 仔嗰啲最低下階層被上家屌完又無錢
呢個真,我覺得我自己都係算騎騎尼尼,詞不達意既人嚟
所以先做咁耐都咁低人工
師弟加油啊
我都係半桶水 我會架啦ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞