一次性 <=是否匪語?

124 回覆
31 Like 15 Dislike
有學校教,定學校有教呀?你搞清楚個concept 先。
以我所知除左特定幾間所謂試點學校,係無上海話課堂既。
我係上海出差時,上海人D年青人都會講上海話
我都好奇,d新聞話上海年青人唔識講上海話。
佢地話大人屋企日日講,佢地自然會學識
而且公立小學會教上海話,所以好多外地子女都會講少少上海話

利申,最長係上海出差3個月
其實我都唔明吵咩野
咁中文夠係中國人發明啦,唔通轉曬用英文咩
必須預繳一年租金
發覺有啲搬字過紙翻譯好核凸
例如:no way--->沒門

一次性交收費 根本狗屁不通, 都唔會有人咁用
你格硬加落去姐
即棄交足一年租?
如果討論用詞問題,當然好啦
已封鎖會員 - 上海仔
已封鎖會員 - 上海仔
我都嗰句,有學校教定學校有教?

我建議你打去你上海啲partner 問清楚。

而識講上海話既程度,係深圳人識講廣東話嗰種程度。咁樣真係唔叫識,講多兩句都要轉普通話,你唔洗幫支那洗白。
yes
香港永久「性」居民身分證

香港永久居民身分證
你睇唔明中文?
上海公立小學有教
咪撚睇完新聞當自己環遊左全世界

我幫大陸洗咩白,我由頭到尾只係講上海人年青人會講上海話
你真係on99
我就係想你問清楚,你講緊嗰特定一間有定間間都有
我百分百肯定成個上海加埋無二十間小學教上海話
一次性係咪即係雙鐘連代支咁解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞