一次性 <=是否匪語?

124 回覆
31 Like 15 Dislike
唔對個別文化抱有敵意既大前提係個別文化對你並無敵意,支那好明顯不在此列。

你講到要崇優,支那係連「優」依個概念都幫你竄改埋,從佢既教育政策就可見一斑,部分學校係過份到講普通話就上等,廣東話就扣分。咁你既下一代同你講牛B 666 先係主流,廣東話過撚晒氣,你又可以點?

靠你既左翼大愛思想我睇唔出點樣可以抵禦,反而對人不對事逢中必反仲可以make noise 掙扎下。
單次折扣,單日門票

其實本身就有詞表達,個「性」係多撚餘
其實係病句
五四運動係由於巴黎和會中國代表軟弱而激起既
新文化運動由胡適 陳獨秀等人掀起既 比五四運動早幾年
你啱,我概念mix up左,自膠先
好在對上面主題討論唔太影響,因為對於傳統文化既鞭笞兩者一脈相承
One-off offer/payment
咁我都同意敵視一種文化係會由兩方持分者造成嘅 而單方面嘅大愛亦都唔一定會感化到支那人 亦因為咁所以我無反對大家對匪語口誅筆伐 但只係個方向同你嘅方向唔同啫
我係因為匪語詞不達意而反而唔係逢中必反啫
再簡單啲嚟講我唔會去睇佢個詞源 只要有人強行用外來語形容一套事物而詞不達意 咁我都一樣會反 好似有人用的士形容Uber咁樣 我應該都會反嘅
其實我地而家個討論入面最大差異係到底應唔應該將支那文化抽出嚟反啫 你可能覺得支那人對香港文化持敵意所以要逢中必反去反制 而我覺得係大家都是外來文化不用分那麼細 只要過唔到比現有文化而更好表述某一概念哩一條尺一樣都要比人屌

而你成個回應我唯一唔太認同嘅就係你講支那可以動用政治上霸權以社教化去改變優嘅定義哩一點
首先香港嘅文化載體不止於廣東話 例如 U lum U la 又或者之前連登成版火星文去動員人出街 無廣東話做context 係唔會理解到 而要洗走埋哩啲本土文化就要連英文作為表述語都洗走埋 係一個國際通商嘅城市又係真係咁可行呢
而且另外一點就係語言雖然係文化嘅載體但語言之死唔代表文化之死 我諗無人可以講得出拉丁文化已死因為無人講拉丁文 我唔係話廣東話無人講無咩大不了而係文化不止於此 甚至乎班鬼佬講嘅Gong Hei Fat Choi 都係一種香港嘅文化輸出嚟要洗走埋又係咪更難呢
再加上一點就係普教中已經敗走一仗 你覺得操弄優劣觀點去到洗走一種語言係咪真係咁易 量化中文使用個把尺又係港共嘅 度到撈話不利語文發展都係港共 你哩一點我真係認為係過慮啦

一次性口罩 MIC 貨
買貴嘢呢
一次性舒困措施 應該叫 「即棄舒困措施」?
單筆舒困補助
所有字都係匪語
慢慢批鬥人啦
你學識用標點未 ?
估唔到仲有人今日都未見識到支共既邪惡,新彊伊斯蘭文化都可以算係世界上最難共洽既文化之一,仲要有全球第二大宗教背景back up,依家讀本可蘭經都要獲批,香港文化喺中共眼中算啲乜?
你真係諗清楚係咪過慮

其實都預過都有人拎新疆比㗎啦,我唔係話佢地唔慘但香港牽涉到國際角力喎,真係可以由佢惡到當自己係新疆大玩文化滅絕? 點解有香港人權法案又點解成個伊斯蘭世界都奶而唔出聲?而哩件事上又涉及到更多政治上嘅霸權咁就唔多著墨落去啦。
而且東突厥同香港個文化唔同,香港作為東西交匯處。本土文化雖然都可以歸類落華文化圈,但始終本質上已經有幾種有好大contrast嘅文化放咗入本土文化同東突厥相對單元同地域附近文化相較共通嘅文化相比個韌性其實不及香港本土文化,就此舉例就同香港情況嘅對照就唔太強。
同埋我個論述係假設有個殺人犯比人屌,我唔希望大家屌人個方向只因佢出身原來係北國而屌,而係因為個殺人犯不合乎社教化對人嘅要求而屌。而且我只係提出將一切推落一個敵我矛盾固然簡單同易於理解,但因此而失去一啲改進空間對文化嘅保育又係咪真係有所脾益呢?對於咁嘅做法我就有所保留啦
成10年前
唔知「躉繳」一字係咪等同「一筆過繳交費用」?
唔撚同WOR
單次收費=每一次使用都收錢
一次性收費=收一次錢無限用
識講同講唔講係兩回事,上海學校有教上海話
咪睇新聞就當自己去左上海先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞