一次性 <=是否匪語?

124 回覆
31 Like 15 Dislike
你兩個例都唔多啱喎

首先海底撈係品牌黎,除左嗰間嘢你都唔會叫第二間做海底撈,名黎講無得話匪唔匪,唔通話李寧微信支付寶係匪語咩,充其量就係匪企匪資。

通商寛衣就更加唔通,因為佢係一個meme一個symbolic icon,屬於一個獨立個體無任何語意延伸,相似例子就係四川大地震等,咁你要去談論件事唔通唔指明咩,人地鬼知你講乜,所以又無得話匪唔匪。

對事不對人就梗係ideal 啦,但面對文化入侵,如果支那請左班語言專家去發展一套比粵語更優既語法,唔通我地就要照單全收?
One off
一次性 = one-off

不過
用完即棄
即棄餐具
明明有個「即」字
就好似「中出即飛」咁
叫「一次性發洩工具」
又長又唔順口
歐化個原因唔啱,純粹係因為當年親蘇聯同埋支共想去中國化,而唔係咩威唔威啲

最初就直情想唔用漢字,無計之下就推殘體字同歐化/蘇化句式
首先多謝咗巴打嘅𧶽正先
我一路都當咗海底撈係個間公司旗下類於打邊爐嘅派生食品
至於你講meme 哩一樣嘢本身都係一種語言嚟 我又唔覺得通商寬衣笑人嘅特殊程度去到好似一場大地震咁specific
不過真係好難諗北國輸出嘅文化係有用而優於本土文化 希望你唔好太介意我例證差啦
至於你講嘅情況 由一批語言學家去發展一套有效表達意義嘅語言我地又係咪要照單全收呢 我又唔太同意喎
咁我舉個例先啦好似Norman 去咗英格蘭帶去嘅Norman 咁樣啦 最終係揉合結成咗中古英語咁樣 到而家一樣有人用chamber 一樣有人用room 一樣有人用purchase 一樣仲會用buy去形容一啲相似嘅概念 所以我認為最後出嚟嘅效果會係出現一種混種語言 因為香港人嘅語言習慣而會港語化佢地現行嘅so-called 普通話
咁所以應對方法唔係建立一個無限長嘅禁語list而造成使用者更加唔方便 而係堅持用返日常用語 去表達唔同嘅概念以香港本身用語都中英夾雜嘅文化底蘊 我覺得反而同化返北國文化嘅可能性大過香港人會放棄固有文化而全盤接受到另一種新嘅文化

一次性
香港品牌
你舉個Norman入侵England例子咪就正正係依家我地唔想發生既嘢,而事實上就係已經入侵左

最明顯一個不知不覺改變左social norm既就係xx後,喺大概十年前香港係無九十後八十後依個概念,近似既都只係X世代Y世代。

喺xx後依個term出現之後,世代之爭越演越烈,最簡單睇下波台啲咩九十後零零後sick joke ,十年前跟本就無依啲觀念,最多就係老餅後生互屌;依家溝埋左支共既階級觀,明明8090都係差幾年,都已經嗰度互串。

如果咁都唔正視既,到時同化晒真係唔好喊。
記得毛孟靜同黃毓民都屌過人用乜乜性, 唔知係咪蝗語, 但聽落都真係幾柒

強制性器官捐贈
幼稚園提供全日性服務
一次性生活津貼
歐化中文
好似未有共產黨都有
嗱我睇法係文化融合係全球化底下係無何避免 而咁啱地緣上比北國擁有霸權 而佢地亦都藉此擁有華文化上嘅主導權 咁所以我對於保育本土文化嘅取向唔係消極咁拒絕某一種外來文化 因為咁樣去到下次可能到台灣文化入侵又廣府文化入侵 咁你個禁語list係咪會越嚟越長 但我個取態類於無論你講四百萬次purchase 我淨係用buy嘅啫 咁咪傳到落我下一代習慣上都係用返buy 咁用buy去形容購買行為嘅語法咪得以係一場不可逆嘅文化融合中得以保留 萬一不斷固步自封去拒絕其他外來文化而令到個文化更唔user friendly 嘅咁咪越嚟越難去傳承 即係好似市面上一樣有人寫牛什同牛雜 什麼同怎麼一樣 牛什又同什麼個什字一樣 但大眾都係覺得有個共同嘅錯體字但又可以接受一樣 始終文化係約定俗成唔能夠用某一兩條教條去取代公意 又好似普教中比人鬧唔係一方面咁話文化入侵就反到 而係證明咗普教中令學生寫出嚟嘅中文使用係量化後嘅準則下更差再比人鬧係倒退先至令佢地開始縮
但我唔太明你引用世代之爭個用意 本來世代之爭係源於對後一世代嘅劣等感同自己嘅優越感 而且你都講咗無xx後老鬼同後生一樣會互屌 所以我唔太同意你講哩一個term 係改變咗個social norms 而係social norms 催生到個語言要引入個外來語 方便啲後生學老鬼屌更後生嘅
咁我諗我同你睇法唔同主要係點應對上哩場文化入侵/融合有分歧啫 而我觀點主係都係覺得係場融合不可逆但點樣去保存碩果僅存嘅文化再係新融合嘅文化中拎主導權先係個問題重心 而崇優作為香港核心文化就會令更優者得而保留而唔會變到好似而家咁劣幣驅逐良幣 而唔係因為源自邊度就係原罪 唔係嘅話到時點樣解釋的士作為外來語用就得 但打的作為外來語唔得 而我套概念就解釋到本來無的士哩個概念 但在地化咗就已經演化咗飛的哩一套本土嘅概念 所以的士用得而打的唔用得
五四新文化之後就有 所以五四個評價到而家仲有爭議
單次使用 single-use
即棄 disposable
直譯都無需要匪語
交年租
逐次收費
單次服務
你覺得係social norm催生左個demand去外求新詞,我個睇法係同你完全相反,係新詞污染左原本既social norm.

至於個list 越來越長依個就太杞人憂天,除中共文化外,所有優質泊來品大家都係來者不拒例如以前崇英崇日以至依家崇韓,箇中原因不辯自明。

所以完全係談唔上文化自封,當然有部份原教主義者,但係大部人只係反共排支,無對其他文化抱有敵意。

最後你提出做好自己堅持自己就夠呢,我就不能認同。當去到一街都係支那事物,通行都係支那專才(?),有幾多人仲可以堅持到?上海就係活生生既例子,後生講到兩句上海話已經少之又少。
即用即棄
一次
一口氣
一炮過(口語)
匪語用得多真係會詞窮
五四運動定新文化運動
唔係同一樣嘢咩??
咁Social norms就其實變到好似有雞先定有蛋先嘅問題 咁我就唔多著墨係個問題度啦

至於講到文化自封嘅問題 我同意本土文化值得保育落去 純粹只係因為個文化底蘊太高質 會流傳落去係必然嘅 但我只係唔同意有啲人為咗執返啲字眼而對個別文化存有敵意 可能我生活環境比較多接受左翼思想 我唔會同意個別文化必然亞於其他文化 又甚至乎係一文不值 咁所以我處理方法傾向抵禦其餘外來文化 多過針對個別文化啫

你提出唔認同堅持自己係唔夠抵抗北國嘅文化入侵 其實我都同意嘅 但係咁樣執著於某一兩個字眼嚟自於某一兩個源頭而受到不絕嘅批評 雖然咁樣做係可以形成一個霸權去灌輸一套價值觀 但當係你提出週街都係支那哩嘢時而本土人數上難以佔優時 又係咪仲可以保持住個霸權灌輸本土文化價值觀呢

咁所以我個套唔止於堅持自己用返本土字源嘅字 甚至可以藉由崇優哩一個mindset 而去模仿一啲優質而又有用嘅外來文化再去在地化一啲外來文化嘅字詞 先可以係一場無可避免而又不可逆嘅文化融合之中保留返本土嘅文化係入面

而我認為應對外來語做法可以係係先睇下本來有無字詞去表達個概念 無就先借外來語 再高一個層次就可以再去在地化本來嘅外來語再納入埋做本土文化 所以對於個別文化形成壁壘而令本土文化失去更多演化空間嘅做法 我係不敢苟同嘅
好似係ptt 見過有人屌係支那用語
我哋嘅"即棄"佢哋應該係叫"免洗"
一次性未必一定等於disposable (雖然樓主呢度既意思係講緊disposable 既一次性)

一次性亦可用係門票或報價度... 即係一次性門票, 或一次性減價, 或一次性付款, 係直譯英文One Time Only
One-Off Deal
一次性交易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞