請問有冇人做緊UX/UI, graphic design, web/app design/development?

115 回覆
8 Like 8 Dislike
對ui/ux desihn有興趣,想報下相關既course再了解同學多野
我見仿間有啲相關課程,唔知有冇巴絲讀過,想知有冇用
真心想學ux design 既話,可以上去nngroup,usability.gov 呢d網睇下。
Interactive media
有一定前景
就算而家肺炎都keep住有job opening

但首先一定要有UI experience
至於UX 建議讀多啲course

但TBH 本人覺得所有online course 都係廢
真正實戰經驗會好好多

讀course記得一定要有cert
但基本上上網太多可能揀
用返mac 好啲
Sketch 得mac 有
唔suggest Mac air 除非你加ram
咁絲兄你最後報左咩course? 我都搵緊ux 相關既course 但未決定到, 可唔可以參考下
自己試下做d UI design 跟coursera 同youtube學 再睇下人地d作品 例如dribbble果d
LM 同樓主一樣 都係自學緊ux/ui design 想轉行 由零開始
大家一起加油💪🏻😊
樓主同咁多位巴絲打有無上過xccelerate同venturenix lab嘅course?我想入行但完全無相關經驗,所以想上個course學下嘢再砌個portfolio出嚟,唔知有無推介
真心咩 我見好多公司就算請Graphic都要識 動畫 拍片 影相 html 等等
Online courses o唔ok?
其實係咪要熟coding先得
想出去報course易跟啲,有冇邊啲course比較正路啲?
Online:
上Coursera 搵,大部份係外國大學design curriculum,免費上堂
Google都出咗course,比錢會有cert,可以放落LinkedIn,認受性又大

Boot camp:
To be honest 香港啲boot camp 課程內容好難有保證,你要有勁人教就好貴,始終係商業機構開辦
有啲冇相關工作經驗嘅人都可以做助教

想識多啲人可以試下玩hackathos,係有啲chur不過識到多啲人同都學到嘢
另外有個community 好似叫 UX pear, 可以睇下,入面有啲行業好senior 嘅人間唔時會交流下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞