請問有冇人做緊UX/UI, graphic design, web/app design/development?

115 回覆
8 Like 8 Dislike
好似好多人有興趣想轉行/入行做 ux

純粹個人經驗,香港呢行生態大致分幾類公司

第一類就係細 agency, 艇,基本上 website, web app, digital marketing (同ux 無乜關), 輕量 app maintenance 都會接
新手入行應該易啲,因為一腳踢,累積經驗,啲老世請人多數都係貪好聽,叫 UX/ UI/ Web designer

跳上去就係第 1.5 類,大 agency,範疇可以好闊,由 consultant, 到落手落腳做埋 development
開始會接觸多咗不同 team 分工
Accenture, ibm, GT & etc
做得 agency 都係木人巷,會忙啲不過夠充實

另一類就 startup 類
唔使幫客做 project,真係自己公司有個 product
好處係會不斷改進 product iteration
由 UX, UI, coding, feature-wise 慢慢愈做愈好/ 穩定
亦都多機會接觸到 end user
Workload 規模大細同 agency 一樣 - 細嘅一腳踢,大嘅有分工
Startup 做 ux 會同 product team 比較多接觸

最後係如果想入行,應該點入手?
腦手眼口

諗野,分析用戶數據,度 user flow, wireframe

手要熟 tool, skill set,畫 wireframe,做 prototype,整 animation,砌 UI,揼 code,學上手都係熟能生巧

眼就要培養美感,design 基本野,除咗個 interface 之外,presentation,documentation 基本上見人嘅野都要美觀,得閒上下 dribbble

口就要因為溝通、present,做ux 對人多過對電腦,溝通好重要
明白 多謝你既分享☺️
我們一起加油💪🏻
你本身做邊行嫁🤔
做緊普通文職舉手🙈
Graphic底想轉做Ui/Ux designer
其實係咪自己畫ui做幾個project出黎好過再去讀d短course(Accenture/General Assembly/GT...)?

另外行內既uiux大大 覺得uiux呢行既career發展如何?生命無take two唔想再哂時間

利申graphic designer想轉做uiux
ux 呢行係有前途,但係唔覺香港既公司有幾需要同重視 ux。
最近我都搵緊工
老細話之後啲野全部會outsource之後就畀人一腳踢走左
回應樓主,自學係可行架(無course都得,睇自己吸收能力)
因為實際上操作既野唔難,思維模式/方法先係至關重要。
同埋真係唔好做in house唔好好似我咁連code都要寫埋

理論上你係要識programming但唔洗寫(你唔明又點design)
至於真係ux野就真係少啲機會啦
想理解多啲ux可以睇住medium先,有中有英既文章。

利申:想做真ux野
有冇 UX 朋友開個 grp 得閑討論下

個個禮拜都有新 framework 可以講
細公司正常啦
另外我想講一本書
Steal like an artist - by Austin Kleon
以呢一本書仔作為開首唔錯
一個鐘可以睇完
清加油啦
呢個行頭係逐步冒起,我可能比較好彩,公司同老世同事都好尊重 UX,亦都肯畀資源
老土啲講真係,呢個行業會唔會受其他人尊重,係睇依家做緊呢行啲人有冇成績
Ching 做開啲咩
我係美國做緊ux 野,所以完全無你所講既顧慮。

係見到其他留言見人講ux 要做d咩野既時候,先覺得係香港做ux 有幾痴線。
自學coding 中
打算之後再睇theory 同練習下practice skills
但係我想問下graphic design係咪都要識埋因爲我本身唔識畫畫 本身UX都cross field 再要學埋畫畫 我諗十年都未做到UX designer 好撚無助
你要做到人中之龍當然仲有好大段路
但其實當你識少少coding
明白電子product點運作
對用戶有所理解同諗法
你就應該可以搵到工邊做邊學
加油,我都搵緊工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞