請問有冇人做緊UX/UI, graphic design, web/app design/development?

115 回覆
8 Like 8 Dislike
你好各位絲打巴打, 我本身大學唔係讀design/IT既科目。我想起UX/UI發展,但網上睇過好多job requirement 除左要識UX同UI 既design 同 research process, 仲需要識design software (PS/AI/ID) 同埋front-end,手機app既programming

請問如果想入行 應該由邊到開始進修?UX/UI , graphic design, web/app programming 續個course分開讀?定會唔會有啲UX/UI既course係包埋graphic design同web/app programming? 請問你地有冇讀過一啲好既course,最好有埋實習,價錢合理同認受性高🤔

唔該曬各位,感謝😊🙏
其實咁讀短course都比較難入行,因為就算出面一個IVE畢業生都可以好pro好多portfolio

做得Design都應該要讀返個長期course,去讀返個master/second degree,呢個就其他人補充啦
我只係記得poly好似有得讀UX?

另一個可能就係你本身有啲design底 (graphic) 咁人地或者會考慮比你做intern邊學邊儲經驗

另外UI就一定係design人做,識programing只係錦上添花 (事實上都唔係太重要

至於UX個scope:香港local audience咁細,整啲野又business為主,冇咩公司會搞research
designer 都係求其搵ref整ux wireframe就算

不如問下自己點解咩都唔識都想入行?係唔係就算唔易撈都肯做?
UX, UI, UX writing etc
建議你由可以響 medium follow 啲大公司 UX/ product designer 先

如果係 UI 發展唔好學 adobe la, sketch figma 先係 UI design 行業標準

另外可以揀一兩個 prototyping tools 嚟學,InVision, figma, framer

如果 UX 就要識做 wireframe, user flow, persona
建議都對唔同 design methodology 有啲認識

當然對 programming 有認識就最好,唔係叫你寫 program,但係要明白 developer/ programmer teammate 嘅語言/ 難處

最後就慢慢培養寫 spec, 轉做 product

可以先睇睇啲UX 書
- design of everything things
- don’t make me thing
- lean ux
- universal principles of design
- google sprint book

讀 course 豐儉由人啦,Udacity Udemy GA 定係正正經經讀個學位,有心嘅你睇書上網都大把野學

個人嚟講,我公司請 ux 其實唔多睇學歷,主要響 interview 睇下 candidate 有冇 ux sense, user centric, design methodology 嘅認識
Design of everyday things
Don’t make me think
Thanks. 因為對平面設計同coding真係有興趣....呢行真係好難撈?😳
乜都要做
細公司去到ppt 剪片 coding frontend 有公仔都關你事
有興趣唔一定需要一開始將佢當做career啊
你又未真係學過做過,點知係咪真係有興趣?
btw graphic 同 coding 又真係兩回事,好少人兩樣都精
UX好多都係graphic/UI 升上去,因為有經驗

讀course係好大投資,亦唔代表你讀完就一定有人請
入到行又唔代表有好career path
好多人做design都覺得under pay,又chur
發到圍嘅都唔多

如果覺得有興趣,可以學下基本,甚至自己試下整啲野出黎先
上面好多人回覆咗你,佢地比咗好多resource你
唔該曬各位既書藉/網頁/online course介紹 thanksss🙏
UX, product, coding 呢類其實好有前景
polyu UX
IM?
微3而不語
好似好多position 都係UX/UI 撈埋一齊😫 係咪大公司先會有專門UX 嘅position
IM係咩?
巴打加油!
我睇jobsdb都係大部分就咁話請UX/UI designer
可能香港呢個行業味夠成熟
睇餸食飯啦,大公司淨係 research 都成 team 人
細公司好似艇仔咪一腳踢做哂 research ux ui 分分鐘 ux writing 都要做埋
本身做research 所以想做UX design,但係見到而家好多工都要求有埋UI 底同埋要share portfo
Share portfolio即係點?😱
我個人都自學緊,多謝晒上面啲人嘅建意
Lm 想入行但冇方向
多謝巴打既分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞