請問有冇人做緊UX/UI, graphic design, web/app design/development?

115 回覆
8 Like 8 Dislike
我仲以為要自己負責曬 visual 加prototype
整曬成個projects 先會有人請
咁呢樣就睇下你本身諗idea能力
老實講軟件操左
2020年上YouTube 乜都學到哂 真心唔難
Visual 要唔要自家就好睇你公司nature
細公司真係可能用免費assets 就算
其實買domain自己設計web當唔當係 UI?

同埋其實而家買domain咁方便點解仲要寫code?
domain只係你個網頁名 e.g www.google.com,唔係個網頁本身
你想唔寫code都起到網頁既,一係起wordpress site,一係用bootstrap studio起,或者買shopify囉(e-commerce既話)
睇唔明你問咩...
想show作品根本唔洗買domain
用dribbble / codepen 就得, 前者根本upload image就得, 連code都唔洗識
https://dribbble.com/
https://codepen.io/popular/pens/
我有提到你只要識PS / AI 就已經有人請
但作為一個稱職既UI/UX Designer你係需要識少少Code knowledge
如果唔係你設計出黎既野可能會離地到無Developer識implement
你亦好可能唔識得用Developer溝通

買唔買domain就睇你想唔想要一個website做個人既profile la
隨手一個dribbble page...強大到已經覺得有無專屬domain已經無所謂了: https://dribbble.com/uixninja
係呀我就係講緊呢樣野

直接買一個網頁 例如wix/square space呢啲

如果自己設計/砌layout又叫唔叫UI/UX?
我意思就係如果用買wix/sqaurespace呢啲網頁 自己砌layout/設計 算唔算係UI/UX 見工可唔可以話自己識

同埋第二條問題就係問 依家咁方便可以買到網頁template 點解仲要自己寫code?係咪因為有時有啲特別功能例如信用卡,網頁template冇?

最後一條問題,programmer同寫code有咩分別

Thanks巴打
我呢個禮拜已經買左樓上講既uxui書同埋睇緊website🙈🙈感覺幾有用
做咗幾年graphic designer, 之前平面 print, 剪片, website乜都做
依加入咗D IT公司專做 UI, 少量UX野
覺得自己有諗法既,join咗D 本地UX堂上下
但自己英文太差(會考全肥), 好似好難寫report個D...
簡單d講,過左海就係神仙。
用wix唔係問題
你present到畀人睇你有design能力,而人地又接受到就得
但一般黎講,正路有少少要求既公司應該係期待緊我上面畀既portfolio example咁樣款既UX/UI design
有唔同UI component, 有UI flow

其實上面答左,得我再重申一次,唔係要你寫Code,再係最好你學過下
唔好搞d離地design出黎,唔係你腦入面想到咩就整到咩,Developer唔係萬能咩都識整。
舉個例,你可能咩都畫得到,咁UI Animation你又係咪咩都整到先
我見過真係有個Designer夠膽死一句我想呢個畫面有放煙花既動畫
然後Developer就要自己死掂佢...

programmer = coder = developer = engineer
programming = coding / 寫code = develop = implement = build
一分錢一分貨
startup仔無咩錢咪無要求,隨便請d識用PS/AI 畫畫既人,人工夠低就得
唔該晒巴打咁詳細嘅回答

其實我唔係想偷雞呀,但自己無啦啦點樣設計個網站出嚟點都要有developer幫手

你話用adobe xd整個UI flow, 但冇目的咁去整都唔知整啲咩

本身graphic底有用過wix砌過網站 想入行又唔知可以做啲咩,所以先咁問

同埋之前見到啲人成日講話咩識programme就得啦唔使寫code所以咁問
但係我無graphic 底 打算睇下design think colour mixing 同埋coding Ux theory 之後整嘢作品 之後試下轉行 係咪唔洗諗
請問呢三張圖係咪都係用adobe XD整?
網上課程啦,udemy, coursera, 減價個時 10USD,隔幾日減一次價
供求問題
香港一大堆低薪Designer...
你連圖都唔識畫, Design theory都未搞得掂...你點同人搶飯碗呀~
https://dribbble.com/ 隨便揀出黎做example...
想問下各位做UX/UI 自己用開咩laptop/desktop?🤔
我都睇緊有咩 laptop好 鐘意用window多啲 但係sketch 好凈係得Mac機先有
我都諗緊window定mac好 因為我冇desktop
只是用緊macbook air 諗緊如果砌機又要買microsoft office買mon搞搞下都成萬蚊不如買imac
我都係用mac air 打算換window 機嘅laptop 唔洗過萬 有時做文書嘢都係window好啲 如果凈值係為左一個software 買Mac 又有啲唔值
因為諗緊做UX/UI 好多design software想用,同埋可能遲d會做埋programming,coding果d
macbook air既話驚燒底版🙈
認同
有code底就最好而且值錢d
識得同developer溝通
利申agnet狗路過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞