請問有冇人做緊UX/UI, graphic design, web/app design/development?

115 回覆
8 Like 8 Dislike
依家 ux 個行情點?
Laptop 多
開會走嚟走去/做 present
自己位駁住個 mon
Laptop用邊款?係公司提供定帶自己laptop番工?
公司 MacBook Pro
不過自己屋企都係 mbp
點解做ui啲人鐘意用Sketch 多過ai 嘅
認真好多年無用過 AI
AI 定位好似係 vector graphics,從來都唔係做 UI
如果有老餅應該會記得當年 Adobe (macromedia) 有舊野叫 fireworks 專係做 Web UI,其實好好用
不過後來都畀 Adobe 收咗皮

Adobe 出 XD 就專係做 UI, interacting design
有試過 trial,不過當時未成熟好多功能唔齊

Sketch 最煞食兩樣野

- symbol, shape style, type style, design system,響個 UI 稿度可以 override instance

- plugin,好多好用嘅 plugin,熱門好用嘅 feature,官方無,自然會有 plugin 做到
Coding MacBook Air 都得嘅 但係design tool 就真係唔得

發現樓主同我個情況幾似 想問你UI個part 點解決
因為唔識畫畫好似真係幾大問題 但我睇medium 又話唔一定要 有時自己都好亂
冇呀...我而家都係自己努力睇緊樓上所有提及既resources 自己寫下notes再記下咁.....諗緊係咪要開始買design software試下整下野出黎.....至於畫畫果到如果真係好大需要會出面搵d平平地學下或者自己跟youtube學咁....其實都幾辛苦 我完全係由0開始自己學ux/ui
想講UX、UI、Product、Graphic做嘅嘢完全唔一樣
小弟以前做開UI design, 識打少少coding, 而家做緊UX同product,千祈唔好撈埋一齊嚟講
之前提過,因為呢度係香港
香港呢邊基本上都係一雞兩味
要你識晒 UI + Graphic Design ...
香港無咩公司投放資源去做UX
所謂既UX其實係你做Design為主順手做
我都係由0開始 就算讀master 你都要有portfolio 先有得in
其實都幾癲 隔離po 睇到in digital marketing 人地問佢識唔識UX\UI cls
其實一d都唔痴線...
你知唔知放資源落UI/UX其中一個原因就係為左吸引增加User同提高翻頭客
呢d野其實做Marketing都應該知

舉個例子,個個都知識SEO / Google Analytic係做Digital Marketing既基本功。你睇完GA發現左原來某功能User唔多用,咁你下一步係咪要思下點解,點改善先。

倒返轉,其實做UX既人都應該要識下睇Google Analytic
仲有咩A/B Testing....其實UX同Digital Marketing有唔少Overlap既地方
巴打本身做邊行🤔
Digital marketing 原來以為整啲coding 條路好行啲其實都幾難 要識曬咁多樣嘢先係開始
發現你真係同我情況幾似
巴打都係同行?
類似啦 不過而家冇做啦 讀UX/UI
Btw我係絲打🙈
呢個我明白 都係我想試呢行嘅主要原因 啲客放好多錢係SEM SEO 到draw traffic 但係佢嘅digital product 通常都係求其交俾developer 做用到就算 用起上嚟都唔順 又點會留得住啲人

基本上digital marketing 同UX/UI 可以話係息息相關 痴線嘅位係在於 佢哋對呢樣嘢根本唔重視 亦都好難搵一條友識晒咁多樣嘢 就算有都唔想俾咁多錢請佢返嚟 同外國係兩回事
自己學定打算上course? 都啱嘅 返全職放工仲要學嘢有時真係會無乜心機
自學同上online course 真係出去上course就味必
一來無人識晒咁多範
二來好多時如果一間公司夠大, 跨領域會引起權力分配問題
早幾年外國興起Grown Hacker, 其中一個原因就係如其分唔到工, 咁不如直接創一個新職位出黎搵人管理
Grown hacker 嘅意思係咪就係T shape individual
呢個都係我嘅目標 然後就expertise UX 不過好似喺香港就唔係好需要呢類人 我都唔知
香港應該得Poly 有得讀相關嘢 唔計個啲boot camp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞