soundbar買嚟睇戲, q60r /yas 209/Sony x8500/denon s216 最抵玩?

209 回覆
2 Like 4 Dislike
我覺得自己本身條 Sony SRS-ZR7 已經好好聲,2.2 聲道
216用家,家中地方淺窄,放唔到多個啦叭,唔錯
高頻會唔會太出?好撚驚重蹈 109 覆轍
Samsung 個部49寸曲面電視機應該用咩soundbar?
幾年前Sale入咗一套5.1 bose 500 + subwoofer + surround speaker 貴但物有所值
邊到咁平
無人講Q70T既好唔好? 要買就想買埋對後置....

另外,J3851得唔得?好似好平咁
我個人接受到,唔太覺得,你最好自己去試聽,聲底好個人
Price
q80r 上兩個月買左7200
岩岩買咗Q80R soundbar
訂埋個後置等到貨
Ching 加同唔加後置個分別大唔大?
大呀 始終有兩隻喇叭係後面出聲爭好遠
巴打買左幾錢
Q80R Price.com買咗$6200
Rear 就豐澤上網訂 $890
我見佢soundbar setting有virtual on/off,其實係咩意思
巴打係price d細鋪度買?
好似係模擬rear speaker
係呀,豐澤要7000幾
完全Feel唔到,仲覺得有啲怪
新手同求想問下可唔可以買個新音箱返黎同Samsung HW E450條soundbar connect?

原先果個音箱用藍芽連接但壞咗
屋企有set Sony HT RT5連stand
有冇巴打有興趣
Soundbar要買只能買5k以上嘅,2-3k呢段嘅入門sound bar 物理聲道太少,無論係音質定係 模擬surround sound效果絕對比唔上同價位你擺有源喇叭咁好。
如果有能力上到5千-6千, jbl cinema系列/Yamaha yas408非常唔錯
除非你個廳係四方形,前方同兩邊都有牆反射 rear speaker, 否則點都模擬唔到。加上香港單位開則奇形怪狀,用有後置的soundbar 先感受 5.1 包圍感。

而家最抵玩Q80 連後置玩 5.1.2 七千左右(其實Q90 仲好,玩到5.1.4,不過得水貨) , 包圍感唔錯,音式有層次,底音反應快,完全對得起個價。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞