邊隻沐浴露對濕疹或者有皮膚敏感嘅人用好?

247 回覆
40 Like 0 Dislike
Pinetarsol
濕疹過來人,用d無香料既沖涼液,洗頭水都係,

但我洗頭水就買髮型用品鋪買,有興趣既,你reply我,

我再影相!

仲有搽手既lotion 千期千期都唔好有香料,

有次去泰國弱智買撚左支珍寶珠味搽手,痕撚到跳舞!

仲有呢排就算係咁都唔好成日用酒精消毒液洗手,

一係你真係去洗手,一係你買果種無酒精既消毒液去洗!

呢種真係無尾斷,唔好信咁多咩偏方,

仲有沖涼唔好沖咁熱,

有個老西醫同我講過,戒曬d奶呀蛋呀肉之類!

我又真係聽佢講,的確係無痕同皮膚好翻,

不過你食翻都係會奶野,真係好痕果排就戒下!

講戒咩你好無癮,我講食得咩好過,

飲既只可以係水,食既只可以係蔬菜類,

任何加工物都唔好食,早訓!
之前眼周小出水都係用哩隻
好返好多 我係嚴重濕疹 好用過金盞花

但應該係好乾既人先啱
如果唔係會油到痕

唔乾可以試哩隻
Cream我用QV 大支個個
A字頭之前好用 但之後好似轉左配方
查完隻腳好似好膠會痕

另外睇咗個幾唔錯嘅中醫
但偏貴
用手工梘啦
呢隻邊度買到?
Where can buy
Where can buy
施巴番梘
我都係用呢隻
沖完一定要再搽濕疹用body cream保濕
本人已有濕疹30多年,之前一直用政府cheap 雞野洗澡和塗cream , 但近幾年皮膚嚴重左,醫生就叫我出咗買cream , cetaphil, Qv, 等。我現用緊cetaphil 效果都算ok, 你可以試下,有些藥房有set 買$400, 唔好去屈臣氏,或大型藥房,因為價錢貴唔小

我哥係用Cetaphil
我媽係用sebamed浴油 夠哂潤
2個都係濕疹

發緊既時候用樓上有巴打post過既pinetasol都唔錯 幫手消炎 屋企人用過都覺得幾舒服

同埋一定要記得沖完涼要搽cream
Lm學嘢,今年先開始發,中間好過兩次,但隔個零月又出返嚟,夜媽媽痕醒好撚折磨

咁大個人先濕疹係咪唔關遺傳事,多數都係生活習慣/體質?
認真答你,用邊隻沐浴露係其次,先用鹽水 (普通粗鹽加水)敷身再正常沖涼,敷返 357日,包你濕疹好轉,同埋沖完涼要注意保濕
邊款body lotion好
見到樓上話aveeno廢
Aveeno
沖涼液同lotion我都有用
一用就好舒緩

澳寶嗰類沐浴露清潔力太強,仲有好多添加劑,有一排老母對腳有濕疹同埋我對手踭都有,就轉咗用aqueous cream沖涼,效果勁好
睇過一個中醫話敏感體質會容易有,通常有鼻敏感哮喘都易有濕疹
我用開 CeraVe
我整過馬賽梘
可以起我底睇下
依加重有一堆剩
有無巴打有興趣成本價要咁d
可以試下用中藥手工皂沖涼,我之前濕疹用魚腥草番梘沖涼好番好多。但係好似唔係好多手工皂店有,我去hopesoap買,中文唔記得叫高x手皂,你去睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞