邊隻沐浴露對濕疹或者有皮膚敏感嘅人用好?

247 回覆
40 Like 0 Dislike
咁應該搽咩好?GG。。搽咗半年
lm

Cetaphil
其實可以乜都唔用 或者幾日先用一次
前提係你真係要用清水沖得好乾淨
唔好就咁淋水
屌你老母 呢支嘢蛋類固醇到仆街
搽得多冇仔生
只要係黃店買嘅沐浴露就得
用開loccitane番梘
馬鞭草味同原味都用過 原味感覺上舒服啲
用梘袋入住用就好起泡

其實最有效係戒口
咪撚用澳寶,試過濕疹個位損左,用澳寶沖涼喇到仆街
我唔知成分但應該係有刺激性
用純天然沐浴露,但普遍好貴,或者用番梘
同極薄搽凡士林,唔好搽多,覺得太立臨訓前可以用普通濕紙巾抹一抹,搽多左皮膚會呼吸唔到
個個情況唔同但我係咁好返
千祈唔好用澳寶!!我都試過用澳寶用到成身起晒濕疹。而家而家用緊Johnson 5.5 so far OK, 最緊要係平,藥房28蚊一大支.
呢支野,有類固醇,要停用
塗得越耐,愈來愈薄,一去不返

好多皮膚科醫生都會禁用類固醇
彩豐行個枝 松乜油?

但好似係藍店
Oilatum浸浴乳,醫生介紹我用呢隻,雖然講就係for嬰兒,但有濕疹嘅成人都用得
呢d好似叫「脂溢性皮炎」

用呢支,屈臣市有得賣
超過一半皮膚科醫生會俾d隻你塗

利申:某專科醫生
澳寶同dove,有敏感皮膚都唔好用,一轉天氣就會出事
彩豐行 隻松焦油淋浴露
我係頭皮濕疹搵極都冇洗頭水岩用,有冇人有介紹?醫院排期睇由2017年排到2022年先有得睇,我忍左好耐
我會用bb用嘅沐浴露 例如施巴
cetaphil用過都ok
再加埋用凍水沖涼 等自己冇咁熱 因為有機會係太熱啲皮膚先會咁痕
認真如果想解決濕疹問題,非急性期都係要由保濕做起
成功只有一個字: 勤
沐浴露成份愈天然愈單純愈好,QV同Cetaphil都係唔錯既選擇
最重要係沖完涼用cream,其實沖唔沖都要用cream,一日至少4-5次或以上
你冇聽錯,係4-5次或以上,而且唔好慳住用,1-2個禮拜用完一支cream最理想
aveeno就唔好啦,呢隻牌子既成份好Cheap下,唔係幾夠力
CeraVe,LA ROCHE-POSAY同Cetaphil都唔錯,可以考慮下
建立返個skin barrier塗幾個禮拜都冇咩用係正常,保濕係長期作戰
至少咁樣勤力塗返幾個月你就應該開始會feel到改善

利申:岩岩係皮膚科實習完既小醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞