[疫情前嘅最後鐵道遊] 2020冬 東北 岩手 青森 秋田 福島

122 回覆
35 Like 4 Dislike
Day 1 東京 --> 岩手 --> 青森

0604-0836
東北新幹線
東京 - 一ノ関 (やまびこ40号)

第一次用呢張5日東北pass
其實要5日內去曬想去嘅地方再加埋頭尾要番東京都有啲難度
可能你會話你分幾次去每次去一度咪唔洗咁舟車勞頓囉
但係我嘅旅行哲學係睇左咩景點想去 再將呢啲地方連埋一齊
而唔係揀左一個地區 再睇有咩景點岩去 因為唔想徙時間去啲自己唔想去嘅地方

食下野 發下夢
去到宇都宮終於天光

0836 終於到一ノ関啦 原來都幾多人落車

今日行程係
喺一ノ関轉大船渡線去猊鼻渓坐船
再上番大船渡線坐 pokemon 列車
再轉BRT: 気仙沼線 去気仙沼嘅一個地震遺址
沿上面條route出番一ノ関駅 搭新幹線上盛岡
半夜前去到青森嘅酒店

由於尋日朝早已經用宅急便將個gip寄左去青森
出左去新幹線口 將個大背囊放埋入coin locker
咁就可以輕輕鬆鬆玩一日 夜晚再番黎攞番個袋

由於一ノ関可以坐到pokemon resort train 所以就有舊咁嘅野喺到

之後就過番去在來線月台
坐大船渡線去猊鼻渓駅

因為呢到有JR東日本嘅pokemon愉快列車
所以連個站牌都有Pokemon

隔離月台嘅東北本線列車 盛岡行
有時都想去旅行坐多啲普通列車 不過真係太慢 配合唔到我想去咁多地方
可能遲啲搵番次青春18 縱斷日本!

0909-0939
大船渡線
一ノ関 - 猊鼻渓

番番黎我要上嘅大船渡線 開往気仙沼嘅列車
成架車70%都係遊客
估計應該都係今朝仙台同盛岡黎
應該得我先會咁癲一早由東京出發

搭車唔係食就訓 9點幾又開始肚餓啦
話說頭先見到有便當舖 又未試過火車便當
加上我全日都無預時間食lunch 又驚鄉下地方未必有便利店
就買左個牛丼試下 其實都唔平
無野做就開左頭先買個牛丼食
好得意 原來拉開左條繩就會啟動佢個發熱裝置
不過我諗下次買野食都係買番便利店飯團呀熱食嗰啲算啦

晨咁早時間 大船渡線嘅風景

落左車google map都唔洗開
跟住啲人行5分鐘就到

門口買飛 入到去仲有手信舖 又可以涼下暖氣

大概1個鐘會開一架船
我搭嘅1000個班 喺嗰日嘅第二班
要晏嘅話唔好太晏 因為4點到就尾班船
可能時間尚早 都唔算多人 只係得10幾個人

猊鼻渓四季都有唔同嘅景色
冬天嘅船仲有被 屏風同蓋擋風 (雖然我覺得完全係阻住我影相)
不過今年暖冬情況都好嚴重
基本上係完全無雪

好啦 開動啦 咁岩望番轉頭見到開番去一ノ関方向嘅大船渡線列車

坐我對面嘅台灣family 有喺入口買左包鴨糧餵鴨 結果引曬啲鴨過黎

船家會邊划邊講下我地去到邊呀 有咩景色
不過全程日文 一句都聽唔明

我影影下發覺坐喺呢個位咁多野遮住
咩都睇唔到 加咩都影唔到
就行左去船頭到
其實都幾奇怪 通常坐呢啲船都啲人都係鍾意一窩蜂走去船頭霸位影相
不過唔緊要啦 無人同我爭 咁我可以慢慢影

其實係幾靚架 不過睇枯枝又真係無癮少少嘅
同埋佢咁岩呢排有啲維修工程 其實都有啲大煞風景

坐坐下迎頭又另一架艇
呢架就係今朝嘅第一班

人仲少過我地 得幾條友

又要搵番啲相 又要打字 好攰~
打住咁多先~
旅程中有無遇到落雪?
坐船值唔值睇?
鐵膠lm好掛住日本
1-2日咁大把啦
其實有雪都未必係好事
其實都幾靚
坐成45分鐘 夠曬長
利申番先 呢個鐵道遊係純粹坐左好多鐵
但係唔係專業鐵膠
有雪更加涷更不便
講到青森就知點解
留名
原本打算四月去東北
留名
lm

好過份,返緊工想負皮你
上年復活節去過青森 弘前 八戶 角館 盛岡 宇都宮 日光 東京
東北嘅交通係令我覺得最辛苦
我仲將東北基地放弘前
四月堅正
lm
鐵膠留名x2
弘前真係遠到唔係俾人住.....
其實我去東北之前嘅一個禮拜
都有去日光同宇都宮!

但係對東照宮無興趣所以skip左
我都好想去東北三大名所睇櫻花

真心冇咩特別
但遊人全部日本人
我去咗角館
上網見沿河邊成千棵櫻花好壯觀
我去到之後
留咗兩個鐘 其中一個鐘食佢個「比內地雞」
啲雞爽口彈牙雞味濃
係我人生食過最好食嘅雞
之後灰心離開
JR到盛岡唔死心衝落車
去到盛岡城𨳒出嚟竟然會滿開到哩個地步
仲要好貴

反而中禅寺湖幾靚 有驚喜 不過要日光站坐成個鐘車先到
不過我影個陣又雨又雪 影完一走就藍天白雲 癡線
唔記我幾錢
但冇乜特別
本身想去江戶主題公園
趕唔切先轉地方去天照宮
啲台灣人成日吹奏有間叫櫻之里嘅食店
上次食過個比內地雞親子丼 係真係幾好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞