[疫情前嘅最後鐵道遊] 2020冬 東北 岩手 青森 秋田 福島

122 回覆
35 Like 4 Dislike
雖然去嗰陣都只係2020年 1月 距離而家都唔係過左好耐
不過得閒睇下舊相 就令我更加想寫下遊記 記番低當時美好嘅獨遊時光

時隔一年半 再次到訪東北
上次係夏天 今次就係完全相反嘅冬天
雖然有啲地方係之前去過 但係唔同季節就係有唔同嘅魅力
所以都藉住呢次再去多次
當然都會努力去發掘其他唔同嘅景點 同趁住唔係同friend去就坐多啲唔同鐵道!
因為要喺咁短時間去最多嘅地方 好多時都係搭頭班車 尾班車
結果充實到番黎之前已經病Q左

Day 1 東京 --> 岩手 (猊鼻溪 盛岡)宮城 (気仙沼)(住青森)
Day 2 青森 (五能線 弘前) (住青森)
Day 3 青森 (津輕鐵道 八甲田山) (住青森)
Day 4 青森 --> 秋田內陸線 --> 仙台 --> 会津若松(住会津若松)
Day 5 会津若松 (只見線) --> 東京 --> 大阪 (住大阪)
Day 6 大阪 --> 香港

求其post住一張先 成個trip嘅重點 只見線!

希望大家都鍾意以下我去左嘅地方!
On
Lm
LM
想睇埋夏天
太遠古
打完呢篇再睇下點
原本四月尾五月頭諗住去青森睇櫻花
依家
我都想去呀
東北仲差春同秋!
Day 1 東京 --> 岩手 --> 青森

話說我早一過禮拜前已經到左東京 不過尋晚先係獨遊嘅開始
自己一個旅行就係鍾意夠無拘無束 唔駛同人夾時間幾點出發 訓幾耐 去邊到
結果就係前一晚去左飲野飲到半夜3點 未沖涼就訓著左
訓醒已經係0500 但係其實自己plan左 0532 要搭由新宿開去東京嘅中央線列車 再轉0600 嘅 新幹線 上岩手縣嘅一之關......

不過人嘅潛能真係無極限
用左30分鐘執番好個背囊 換埋衫 check 埋out (膠囊) 再跑去車站 狗衝埋落月台 都仲有2分鐘buffer

咪話我尋晚番到去係沖涼嘅...
我今朝有無沖番?緊係無啦 咁少時間邊沖得切
每朝都要洗頭嘅我其實真係好想死 不過冬天都還好嘅
最後我個頭由尋日朝早gel起 到今晚都係保持原狀 無變過....

好啦 上到車總算鬆番啖氣

0551 到東京站 要坐0604 開出嘅東北新幹線
我就用呢13分鐘轉車兼買埋早餐 (頭先真係趕到連買少少野都差啲無時間)
去到有人閘口 呢個鐘數都已經要排隊入閘
去開嘅都知通常都係拎pass嘅人先成日要行呢啲gate
等到唔耐煩 最後印都無dump 直接入閘

0600 上新幹線 我都真係第一次
呢個時候個天仲係全黑架

最鍾意東北新幹線放題
預告下先 今日會一日坐3程
張pass一日就已經番本

lm
留名
lm 跟一張好大雪既第一只見川橋梁
幾時去?幾多度呀Ching
留名支持 1月諗過去南九州或者東北
最後見今年冇咩雪 應該睇唔到樹冰 最後去咗南九州
留名
兩年前
果日又唔係好凍 都有-7度

跟一張,今個秋天想去睇只見線楓葉
張相靚到
點解要特登關西走既?
LM
會唔會好涷?有興趣去
快D update
因為 Day 6先喺東京走嘅話我張機票就會貴$2000
但係Day 5 晚走嘅話 我去完會津若松就番唔切東京
所以唯有搵左呢個方法 day 5晚坐國內線去大阪 stop over
第二朝再大阪番香港
撞正今年暖冬
每日都無大約-3至3度
其實都唔係真係好凍
我連冷帽手套嗰啲都無
不過最後覺得有啲凍頂唔順
都著左2件heat tech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞