Octopus on Apple Pay 等候區 (23)

1001 回覆
1 Like 52 Dislike
隧道部機其實係平時出街見到好常見有細細隻mon係中間果隻機
如果讀到咭好快就會嘟 嘟唔到佢唔會有反應 重複幾次就會decline再加長響
所以搞到好似好耐咁 其實係部機讀唔到張卡
有冇fail過
係咪到自己之前login定ebanking, 一埋去就click NFC 隊埋去就得?硬係有啲驚唔夠安全
而家好耐先㩒一次錢
有冇jetco機/銀行有nfc㩒機?
呢啲就係正宗煩西
你知唔知小商户好鐘意收神沙尤其唔收卡嘅鋪 佢地多謝你都黎唔切
1. 有啲機會fail
2. 係,但login要用生物認證
你俾毫子,佢可以唔做你生意
但如果你已經食咗餐飯,埋單嘅時候你俾齊頭毫子
又只係有啱啱足夠嘅錢,佢都吹你唔漲
都要睇咩客...
超市幾乎咩付款方式都得
偏偏堆廢老只畀現金
我以前做過旅遊熱點嘅operation,啲鋪頭永遠缺嘅係10蚊20蚊50蚊紙幣

5毫2毫呢啲搵鬼要,埋數數銀仔浪費極多時間,所有散銀都多到要唱返對上一日revenue嘅紙幣,之後神沙送晒俾G4S
概念係好
可惜個朵臭
回報率低
Asia miles都好過佢
記得之前個rate好低,係後期先升返。
不過都係得牛奶公司啲超市用,一早自己搞返積分系統咪算,到今時今日仲要派印花貼紙
delay?
其實護衛公司都收1至幾個%總金額不等做手續費
根本同八仔同信用卡公司/銀行差唔多

不過唔知係唔係八仔同銀行要有每月最低消費額先免到租機費

另外收卡都有好多鋪頭要你買夠50 100 或者200 先收卡 貪去慳個幾蚊手續費勁仆街 例如酒樓
其實根本可以同信用卡公司投訴 但係投訴成立又可能真係變到唔收卡呢個兩難局面
印花又無抵足既,易賞錢都又有分又電子印花,最好就係可以用匯豐RC同asia mailes互轉
收現金錢係即時落自己袋
收咭俾銀行lock 你一個月
仲要收你手續費
存銀行會有手續費
用押運又係有手續費
擺晌舖頭又要擔心比人爆格

你自己諗下擺唔擺咁多現金喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞