Octopus on Apple Pay 等候區 (23)

1001 回覆
1 Like 52 Dislike
如果嗰少少手續費可以令一間舖頭經營困難, 咁嗰間舖頭根本就係冇生意, 關咩手續費事吖
咁係大型連鎖點俾現金咪仲on9?
橫本身個價都markup咗

仲要有啲仆街冚家摌俾錢先摷銀包 慢慢數啲神沙出嚟拉人龍
我又唔信佢係香港生活冇八達通喎
啊婆都要八達通嚟撘$2車啦
嗰啲人真係要屌尻佢老味
應該立條法 如果後面多過兩個人排隊 就唔準收現金
架車嚟到望都望到有冇啦
係廢事行咗過撘車 有車先發現只收現金姐
有㗎 之前搵過
毫子唔可以超同唔知幾多蚊
同1,2,5.蚊唔超過幾多蚊
就一定要收 因為係香港法定貨幣
貨唔收就姐係否定香港法定貨幣
分別係$2同$100(你漏咗$10硬幣)

不過你所講嗰個係冇話唔可以拒收
只係話唔可以一次過用多過某啲價值嘅硬幣
啱啱都google咗
你啱

啲條例過撚哂時

收哂電子貨幣咪得囉
香港法例第454章硬幣條例第2條
(1) 行政長官會同行政會議可藉命令授權發行硬幣, 其設計、 面額、 成分、 準重量及可容許的 公差, 須於命令內指明,而只要該等硬幣沒有經過任何受 法律禁止的 形式處理, 即屬作為支付下列款額用途的 法定貨幣─
(a) 以面額不少於$1的 硬幣而言, 所支付的 款額不超逾$100;
(b) 以面額少於$1的 硬幣而言, 所支付的 款額不超逾$2。

條文意思係講緊同一個交易入邊1蚊或以上既硬幣交易上限係100蚊,毫子上限係2蚊
即係話,係商戶接受收毫子既前提下
客戶唔能夠要求商戶接受多於2蚊既毫子交易
亦唔能夠要求商戶接受多過100蚊既銀仔

但係,條文並無強制要求任何商戶接受硬幣交易
雙方有權自行決定交易條文、貨幣同考量(consideration)
所以,只要商戶一早提出唔收毫子(甚至唔收cash)
你係完全吹佢唔漲
垃圾東亞卡唯一作用得返優先買演唱會飛
有無新消息delay
如果2號真係有既話
兩大都市傳說iphone se2同ooap都實現了
Mass Media Invitation 都出埋...
已經公佈咗Press con講ooap?
宣佈delay,Alipay 出先
I'm sure ~
Source?
淡友生友倒數: 仲有 2 日
淡友生命倒數: 仲有 2 日
唔係今日咩
Ching 面對現實吧 ~
點解會咁慢?

如果係同一個系統 大家都係 Online 應該冇分別㗎? 除非嗰間銀行特別廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞