大家第一次自已渣車個情況係點

108 回覆
2 Like 0 Dislike
自己第一次渣車係讀大學果時
係屋企渣返學校
過程十分鍾都冇 冇乜特別

最大鑊最記得果次係第一次係屋企渣去大埔個朋友屋企
係窩打老道差d撞到個亂過馬路既helper
屌!
好撚驚好撚驚好撚驚,完全唔敢cut線,揸30mph都嚇到標屎
攞牌後第一次揸車,借左朋友部7人車,果日撞正黑雨,去泊車時用左十幾分鐘先泊到
個陣買架2手車,係夜晚交車
之後就行龍翔道獅隧返馬鞍山
第一次自己揸係6月深水埗轉完名收車
正呀,瘋狂死火到巴士佬都長bee
唔識開冷氣,開窗聞廢氣
開左水撥唔識熄返

同日再接女朋友收工
行錯路,cut唔線上到highway差d撞欄
開左高燈又唔知,俾前面急停舉中指
嚇到女朋友瀨屎咁濟

雖然啱啱揸車柒事係多過呼吸
但係宜家諗返都係覺得係段好開心嘅回憶

講到去左車震咁
唔識開冷氣,開窗聞廢氣
開左水撥唔識熄返

同日再接女朋友收工
嚇到女朋友瀨屎咁濟

講到去左車震咁

接收工 緊係順路車震埋啦
第一次即渣長途

渣住架韓仔車上highway 係咁衝 當自己車手咁keep住120miles夜晚由miami 直奔orlando

而家換左mustang反而冇衝勁想渣得快
第一次即渣長途

渣住架韓仔車上highway 係咁衝 當自己車手咁keep住120miles夜晚由miami 直奔orlando

而家換左mustang反而冇衝勁想渣得快

夜晚揸車好撚爽
好想試下去美國揸,香港暫時搵到吐露港公路唔錯
第一次揸考完牌一個月,攞車揸返屋企唔小心入左大欖隧道,收錢條友話前面有得轉返出黎,但我搵極都搵唔到,揸左出荃灣再慢慢搵路返,仲要夜晚,一路揸一路腳震
我係自己一個渣到熟先會車人
考左兩年。。都無揸過車
屋企人話唔借比我😭
考左兩年。。都無揸過車
屋企人話唔借比我😭

睇黎你都揸得幾差下
屋企人冇坐過你車?
五年前既事
去接放工
因為揸揸下好急屎既關係越揸越快
仲成功使出左人生第一次heel and toe
唔識開冷氣,開窗聞廢氣
開左水撥唔識熄返

同日再接女朋友收工
嚇到女朋友瀨屎咁濟

同你差唔多,個日轉完名就渣番去大埔接女朋友,跟住就出尖沙咀食飯,食完再入元朗食糖水,回程個陣on99行左快線比差佬截停左
一停車(燈口etc)就飲水 落車即刻要狗衝廁所
考左兩年。。都無揸過車
屋企人話唔借比我😭

睇黎你都揸得幾差下
屋企人冇坐過你車?

其實都唔算係屋企人
係親戚黎

佢地無打算比我揸
黎緊5月頭出車,屋企就住東涌,返工就喺何文田
自己間中都有渣下咁,但一般都有朋友或者屋企人坐喺架車裡面
而家一諗起朝早條路自己渣就有啲驚

考完牌半年無渣車 , 一渣係元朗出荃灣逆線行車左幾次 差d炒 完全唔識路
上自動波車唔識著車,唔知咩RPND波 唔知手制係下面
行車就無乜問題
坐上車之後隻左腳猛揾極力子踏
慣左棍情不自禁
唔識咩係PNDR
放hand brake至發現原來自動波落D唔畀油都去
你車埋我咪唔驚
T
聽晚到我第一次攞車翻屋企
放鬆D 啦
太緊張好易出事, 最好當自己係平時練車, 只係行新路徑, 做足平時師父教既野, 多擰頭睇盲點, 做齊功夫養成良好習慣

唔熟路既話睇定google map 路線, 心中有個譜唔會兜左去第2度

入番正題....
第一次SSP 收車番錦上路, 唔敢行荃錦, 行大欖眨下眼番左屋企
用左星期6 日晚上操下車, 練下泊位同手感, 星期一就揸左番工, 行5號塞到仆街
第一次就銅鑼灣東隧大老山入沙田
無咩特別野,係差啲hi到隧道牆
幾次之後紅隧出西九龍走廊入葵涌都無問題
第一次差啲係紅棉道轉入馬記仙峽道個彎位炒
紅隧排隊比錢死火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞