大家第一次自已渣車個情況係點

108 回覆
2 Like 0 Dislike
買完車,交收果日即刻揸去搵個老友
陪我環左一個港島
食下午茶泊街,泊左十幾手先泊到
之後送我個fd 返屋企,就要自己返屋企
行東廊跟住架巴士行70唔敢快
一有相機就收到60俾後車推
好在屋企停車場闊,好易就泊到
依家玩左一個月,已經有信心
陪我環左一個港島

港島d路好恐怖
新界牛表示唔揸車過海
自己揸先爽
陪我環左一個港島

港島d路好恐怖
新界牛表示唔揸車過海

你當元朗咁樣就得
周街好多違泊,窄路同K 巴一齊行
山路比想像中闊
係雙線雙程同巴士貨車對頭有d 壓迫感
但睇住自己火位同線位就冇問題
第一次個陣好慢,左搖右擺
冇睇線cut左雙白
第一次係租左部86由札幌渣去余市
開頭死幾次火
之後渣順左好爽
第一次, 記得係好開心, 可以週圍去
第一次揸車可能我個人雞冇力,綠燈打算鬆Hand Brake起步啦,點知鬆唔撚到 要用兩隻手先鬆到 之後揸慣左又唔會覺得個Hand Brake好緊,唔知有冇人同我一樣

我第一次開車都係咁,第二次之後就好易,應該緊張用錯力

上年我去旅行租車又係咁 打返去租車果度求救
夜晚唔記得開headlight
第一次係泰國揸
機場揸去芭堤雅
係大陸,搵個師傅培駕
由福田口岸出發,係福田周圍去
個一次永遠都記得
搾完個頭好痛
黎緊5月頭出車,屋企就住東涌,返工就喺何文田
自己間中都有渣下咁,但一般都有朋友或者屋企人坐喺架車裡面
而家一諗起朝早條路自己渣就有啲驚

樓主
聽日同架tiguan上路囉
第一次係泰國揸
機場揸去芭堤雅

我上次終於係布吉搾
好正
陪我環左一個港島

港島d路好恐怖
新界牛表示唔揸車過海

你當元朗咁樣就得
周街好多違泊,窄路同K 巴一齊行
山路比想像中闊
係雙線雙程同巴士貨車對頭有d 壓迫感
但睇住自己火位同線位就冇問題

多唔多斜路?我棍波車斜路起步有d 難度
記得由第一次出完停車場兜咗個圈就入返去 搞咗勁耐淆到標尿
到依家想去邊就去邊 行動自如 真係好有成功感
我買車就自己揸返屋企,驚到瀨屎
自己揸先爽

我諗返起學車果陣,師父係隔離壓力大到仆街
到考牌官上車成個人放鬆晒渣到曉飛,最後1 take pass
你會feel到車箱好靜,但個籠好大,個頭要拎好大幅度先睇哂左面塊鏡,行駛中好緊張前面有急煞,又驚錶版有燈著…
全程速度唔超過50,一有車推我就好緊張
第一次渣車
我唔知渣自動波車係要踩住break 黎著車
係咁禁engine start 都達唔著
後面又勁多車頂住
結果就勁緊張勁無助
第一次渣車
後面又勁多車頂住
結果就勁緊張勁無助

我上次泰國布吉租車又係咁
一時唔記得
差d要打去租車公司問
第一次渣車
後面又勁多車頂住
結果就勁緊張勁無助

我上次泰國布吉租車又係咁
一時唔記得
差d要打去租車公司問

最慘我係後面頂住成條船既車
買左架棍錢七
吊極力子要比油 同學既van 完全唔同
又chok 又死火 銅鑼灣近紅隧上橋仲要塞車
棍波上鈄塞車真係勁大壓力 一鬆break 就溜後後面d 車又貼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞