大家第一次自已渣車個情況係點

108 回覆
2 Like 0 Dislike
黎緊5月頭出車,屋企就住東涌,返工就喺何文田
自己間中都有渣下咁,但一般都有朋友或者屋企人坐喺架車裡面
而家一諗起朝早條路自己渣就有啲驚
唔係自己揸車先正咩
呠鳩你
繁忙時間唔好揸住囉
加油

第一次都不安到爆
勁緊張,車頭燈都唔記得開⋯好彩出左停車場之後燈位有個好心司機提我
其實主要係慣咗有人喺隔離,間唔中提醒自己一句
自己feel到會好難分神做好多樣嘢
考完牌第一次揸車就係自己揸上highway
同埋自己嗰架仲要係suv 之前都係渣下jazz仔
試車嗰陣覺得幾正,但而家一諗到上路就驚驚豬
我第一次揸就一條友揸咗去西貢,阻尻住後面成條車龍
我第一次揸就一條友揸咗去西貢,阻尻住後面成條車龍

幻想唔到個心理壓力
冇人仲好
荔橋巴士線尾硬cut入旺角俾人bu
第一日就撞左 🤦🏿‍♂️
仲要賠幾千蚊比人
交完學費從此就好小心渣
第一次自己揸的確會驚青少少
揸慢d 轉灣cut線出路口做乜睇清楚先 唔好掛住睇地圖
第一次 流浮山出旺角
第一次就流浮山揸出觀塘,重要係rush hour, 嚇到底褲都濕 ,唔敢cut線

正常九龍灣入工廠區果邊,變左直入觀塘轉迴旋處入開源道
第一次係元朗出柴灣,仲要冇油搵油站,跟住晴天霹靂落大雨,水撥都溫咗一輪先開到。兜新界環迴出吐露港慢線行70,係咁俾巴士過,好在最後平安到達同埋好辛苦咁泊埋車
第一次就係屯門揸去將軍澳,
入隊道前差少少就係錯autotoll,
夾硬扭返去人手收錯, 就hi花咗部車
第一次係元朗出柴灣,仲要冇油搵油站,跟住晴天霹靂落大雨,水撥都溫咗一輪先開到。兜新界環迴出吐露港慢線行70,係咁俾巴士過,好在最後平安到達同埋好辛苦咁泊埋車

搵水撥嗰下好有畫面
考完牌三年來無揸過車,之後一揸就揸巴士
唔係自己一個仲無壓力咩,坐親揸幾十年車既屋企人係隔離都勁大壓力
第一次自己揸係6月深水埗轉完名收車
正呀,瘋狂死火到巴士佬都長bee
唔識開冷氣,開窗聞廢氣
開左水撥唔識熄返

同日再接女朋友收工
行錯路,cut唔線上到highway差d撞欄
開左高燈又唔知,俾前面急停舉中指
嚇到女朋友瀨屎咁濟

雖然啱啱揸車柒事係多過呼吸
但係宜家諗返都係覺得係段好開心嘅回憶
第一次揸車係三藩市揸去Vegas 諗返原來果時做咗啲咁癲既嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞