香港人類發展指數世界第4、人均GDP(PPP)世界12、5間世界TOP100大學

156 回覆
496 Like 7 Dislike
大家啱一半啦
講緊創作空間唔係學生大唔大壓力
不過大壓力都關香港學生創造力低事
個個爭住搵錢生活 自自然然唔會追夢
我姪仔當年資優science好叻 但揀咗商科嚟讀
講開教育所以順便講埋
至於你既例子,其實我都覺得可惜
老實講創造力好難客觀比較,但係工作真係可以客觀比較
香港冇科研發展機會,完全係商業/醫療為主
所以好多有才能有創意既人最終都只會選擇商業/醫療科
最後香港科研咪搞到咁樣可悲
題外話點解我開依個post,點解有d回應好似幫緊香港打飛機
係因為真係唔少香港人係妄自菲薄
你真係要立國,真係要有民族感,對香港人身份有歸屬感
首先係真係要認清香港有咩好同埋唔好

但係真係好多人只會偏向睇香港唔好既一面
甚至乎比傳媒影響左,有d明明香港冇咩問題既野都講到世界最慘咁
我會認為係好可惜既事
所以想分享多d比大家聽,其實香港係好多方面都冇大家想像咁差

當然,每個人知道既野都唔同
如果我講既野有錯,歡迎互相提點,大家一齊討論
佢應該講緊20世紀初
省港大罷工、海員大罷工之後嗰段時期
二戰後英政府依靠中國賺錢回血
香港當時嘅角色係最大對華貿易中心+轉口港
建議你讀多啲(本土)歷史先學人拋書包
香港經過六七暴動之後
港英政府先意識到既有管治方針好大問題
70年代先開始逐漸起飛
製造業轉型金融中心、引入代議政制、聯繫匯率、起新市鎮、各大基建高速公路......
直到8、90年代香港踏入黃金時期

支那就1949年建國嘅

要反中共都唔該你讀好啲書先啦
香港文化係英治時期都風光過
四大天王 以前既港漫 港產片影響到成個東亞

係回歸後香港先漸漸變成文化沙漠
同child登仔好難認真理性討論
大部分都不學無術
政治歷史文化哲學無樣識
最叻就係鳩噏同盲反
打完飛機快啲諗下點救香港

借推
開關之後要搞黃色旅遊業!入黎諗下點連埋地區經濟一齊搞
https://lih.kg/2034625
香港要立國暫時黎講都難
香港係有產業,但無產業鍵嘛
姐係地產金融都係要LINK埋支那先算係完整產業鍵
而家個問題係支那要食埋香港人應得果分
唔好講立唔立國啦
唔同佢爭國境線都要同佢爭利益線啦
黃圈係一個開始黎,進一步就係幫黃圈建立一個飲食產業鍵
人才問題都差唔多要開始PLAN
簡單D可能叫大家一齊學電單車做車手
幫黃圈拉多D客,先統計左個需求
靠一啖氣係頂到一排,但無可能頂成世
呢個post真係痴撚線,睇法唔同就要畀人屌到飛起
Errr 我唔會話香港唔優秀
但真係無必要吹奏
我地能夠驕傲既野愈嚟愈少
香港有英國遺留落嚟既制度
又食正中國高速發展既階段
集好多天時地利人和
所以可以一個城市做到國家級既野
但我眼見既香港似乎係走下坡
唔只係講緊個社會政治問題
係香港人心態能力問題
有時都幾概歎
我身邊同學淨係諗點入政府
成績差就走去紀律部隊
炒波鞋 炒iPhone 炒樓
找快錢就香港人精神
再唔係就做電子妓女
(大家都係諗點樣可以不勞而獲)
大學變成職訓所
大學簡科找錢行先 大學排名第二
興趣尾二 知識就可有可無
因為出貓就搞掂
就係呢d心態價值觀
先做就到今時今日既香港
我做Ta 改卷 半班出貓 抄功課
而家仲話請槍考試
雖然我都知大學係好有問題
但一上secret
日日都係學生唔滿意呢樣個樣
連唔用得鉛筆畫mechanism
都要投訴一大輪
個course 太難就投訴到p/f
講到d大學點頭100
其實你又地味必知道
某間u top 100
既department 請唔到head
(Global recruit)
因為無人想嚟
對比起歐美大學 香港既大學真係
完全比下去 人才 資源完全唔夠人嚟
係得大陸佬拎嚟做跳板先有人肯做科研
成日話大陸人搶書讀
大部研究生位 你地都唔讀啦
考政府工好過
我知實有人反駁唔同意
但無可否認一代真係不如一代

我唔想呢到d人愈嚟愈似小粉紅
淨係想聽自己想聽既野
Good times create weak men
我都好想贏呀係呢場運動
我想個社會有返正義同自由
有motivation
而唔係一班無靈魂淨係得利益既怪獸
後生仔真係要努力變強
唔好再少爺仔心態
利申90後
係太撚多行業賺慣咗easy money
香港啲大學排名再高,都無幾多個phd是local。而且全部都是city嘅發展模式,邊個publication多就請返黎做研究。如果你無份讀,水平再高無用,只是用黎曬下排名。台灣大學嘅研究是台灣人做,日本啲大學嘅研究是日本人做,香港嘅研究有幾多香港人做?
政府都唔比資源點樣諾貝爾呀
香港地識寫CODE就已經會比人笑IT狗 毫無尊嚴
你仲同我講豬閪伯伯
最撚on9係優先請外國人而唔係本地培訓岀黎既人材,然後就話本地生唔好
我後生就成日見到啲人一袋二袋拎上支那
接濟啲窮親戚
讀緊書就搞個自由行扼殺晒啲本土小店
得益就係啲藥房同親支/支資大財團
讀完書就年年超資基建
承辦商就更加唔使問
仲未計啲東江屎水
區議會益自己友嗰啲
北上開公司嘅十個有九個捐手爛腳
又要疏通又要搵支那人夾股
做得起就抄你模式山寨十間八間頂死你
到底啲油水位喺邊
香港人有冇2000年流亡歷史?
養狼狗咬春袋
所以其實真係好撚可惜香港一路谷金融發展 成為國際大都會 國際金融中心既背後 其實可能失去左好多令呢個世界更加進步既機會
呢個社會又笑鳩it佬毒撚 做lab又慘過做狗 藝術行業又無人得閒去欣賞
最大原因都係政府唔撚比資源發展 最多都係比資源個濕鳩星之子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞