香港人類發展指數世界第4、人均GDP(PPP)世界12、5間世界TOP100大學

156 回覆
496 Like 7 Dislike
港英年代香港食草呀
你今日先知?
咁細個香港
成就到幾間頂級大學
其實好叻
唔駛驚 過埋呢關
未來世界既中心 會係香港
未來成就會比東方之珠更大
就如鳳凰浴火重生 變得更強一樣
同埋自由行搞到一堆屎影響左香港呢
優秀但膚淺,冇文化底蘊
係 填鴨式教育
ib同dse學生會比較到ib啲人有創造力啲
Dse冇乜幾個有 叫佢諗野
第一時間都係上網抄/搵 唔會自己諗
又點會有scientific thinking
其實人文方面,亦應該重視
一個均衡發展既城巿先可以人盡其才
係丫,但事實拉高地價樓價又造就一班炒樓既香港人致富喎,可以俾香港人自己打飛機住貴地段私樓攞優越感喎
唔係有自由行吹谷點會瘋狂起倒模商場吸引外資,班外資就係知啲大陸狗鍾意黎香港買先喺香港瘋狂開舖,無自由行單靠香港人自身購買力可以養活到咁風光背後既成本咩?

你講個啲我全部都認同,有邊個後生仔唔知,但立場一樣既話我唔知有咩好討論,大家講啲阿媽係女人既野一齊圍爐打飛機有咩討論價值?
HDI係改過好多唔同既計法
不過都離唔開人均GDP(PPP)、教育水平同埋壽命
以前香港排得後唔係人均GDP低(香港人均GDP不嬲係世界前列)
亦唔係壽命低
而係教育既指數非常低,未改計法前香港既教育指數比中國更低,大概只有四川既水平
因為唔知點解個時會話香港文盲率高、平均受教育年數比較少

不過五毛鬼知依D野咩
西方企業來香港而唔去上海設總部
都係貪香港透明開放 有完善的制度
香港人係講道理 香港亦係講信用的地方
不過依家講乜都無用啦
事實證明
西方企業為左RMB乜都奶 屎忽都賣
所有西方自己珍而重之的價值觀 係14億人的市場面前 一下子淪為垃圾
中國一家獨大 佢玩晒啦
完全唔明點解香港d大學排名咁高
低能人地德國就立法唔俾炒樓,你就同講有d人炒樓致富。炒樓致富對一個國家係無益,有人賣毒品致富咁又好事

香港97年己經係國際金融中心,關你個白痴自由行鳩事呀,你自由行搞到香港開黎開去都係藥房之類。搞到阻礙多元化發展。令到其他類型店收皮,仲有班支那人黎香港亂掉垃圾柯屎柯尿唔洗我地清唔洗成本。仲有搞到物價愈黎愈高。你個一小部分人風光搞到幾撚多人辛苦
仲有雙非兒童,水貨客。搶我地本地資源,黎睇醫走數依d點撚計,賺一蚊蝕十蚊叫好,你食屎啦
獨立到香港應該會勁癲,文化影響力極高、有錢、知識同語文能力極高、文化同歷史獨特
至於香港有今日咁係咪靠中國依個問題我反而咁理解
係全球化下,最理想係咁多國家互惠互利
就算係強如美國,假設有一日其他國家冇哂
美國一定都會受到好大既打擊,咁唔通美國就唔強大?

同一道理,如果盲目否定中國經濟為世界帶黎哪怕係少少貢獻,只會唔識批判思考
中國真係咁可有可無,香港都唔洗搞到咁,歐洲都唔洗咁樣奶
事實上蟻多真係嬲死象,佢地d錢真係唔係可以忽視

要搞清楚咁憎中國,係因為佢地極權、非人道,而且懶係高高在上
最鍾意講「冇中國就冇XXYYZZ」、「冇中國你地就XXYYZZ」
而唔知道佢地貢獻世界既同時,其實佢地都受左世界好多恩
佢地話香港既發展全因為中國既同時,唔知道香港其實都造就左中國好多野
香港人係東方猶太人
雙向

唔係有一個鎖國嘅中國
香港點會做轉口搵到咁多錢起家

就算改革開放完都唔開放得晒
金融商業服務呢啲
香港搵咁撚多錢都係因為做中外橋樑

唔好覺得香港嘅成功同中國完全無關
理性客觀睇事實啦
戰前香港窮到仆街
有乜可能係紐約倫敦級
上海同東京就有機會係

讀下香港歷史先啦
你收皮,係支那依賴香港,冇港商七八十年代投資邊有今日
無知真係可怕
香港幾時開始同紐約倫敦同級
就係靠開始幫大陸走私同埋洗黑錢開始
大學就真係不敢苟同,大部分香港人仲係停留係當大學係職訓局既level,講真學術研究係亞洲可能仲未夠日本台灣黎
有香港大叔話如果唔係我地香港男人為左叫雞上黎玩同起野做生意支那邊有今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞