香港人類發展指數世界第4、人均GDP(PPP)世界12、5間世界TOP100大學

156 回覆
496 Like 7 Dislike
呢樣真
中國同香港本黎有錢齊齊搵
做個白手套又抽下油水
點撚知個大大搞屎棍錢都唔撚要
係都要拎返個權力係手
無支那人係度爽
On9 45 十年代香港窮到仆街
支那六幾年文革上海富商個個走佬驚比人批
帶家產黎香港賤賣 香港先有第一桶金
所以70年代先進步得咁快
習近平根本痴撚線
而家成個世界都俾佢搞彎晒

希望佢繼續戰狼外交啦
同多啲國際嗌交就啱架喇
講起教育,我覺得都係好多香港人有誤解既地方

香港教育最主要既問題唔係制度本身,而係社會既問題
好多人一諗起西方教育,就會聯想起好自由、真係好有啟發性
但如果有了解過西方教育同香港教育比,會發現其實大同小異
如果西方教育真係咁唔一樣,香港人細細個過去讀書/大個去讀大學又點會讀得掂
但事實上香港人去外國讀書普遍都係考到好好成績
一黎外國好多野都比較淺,二黎係大家讀書考試都係咁讀咁考

點解香港學生壓力大?根本好大部份唔係教育制度問題
如果香港好似外國咁,唔同職業收入相似,唔同職業都買到樓
根本冇人會迫你讀書,你自己都唔洗迫自己讀書

點解香港一個全世界最容易入top大學既城市(750萬人有5間top 100大學)
讀到依d大學出到黎都要生活唔到?咪就係樓價太高(我一直強調香港物價真係算低,但樓價係痴撚哂線)
既然大學生都買唔起樓,我唔讀好書點算?
最後,咪就係你根本唔岩讀書既都要死讀書
家長為左子女有好既生活(或者可以養埋佢地)就迫佢地讀書
所以學生壓力咪咁高

論香港教育整全性,根本係世界頂列位置
你讀唔成書可以出黎做野,失手想升大學可以asso、想職業導向可以hd、勁既入大學、好勁既連世界top100大學都有5間你讀
dse啦wo,你學校有開既話,咩鬼健康、旅遊都有得讀
又有視藝電腦好多其他科係好多地方都冇
仲可以點?

香港教育係有需要改善既地方,但係香港教育本身問題其實真係唔大
你地真係可以諗下,如果香港做咩工人工都唔差太遠,做咩工都買得起樓,香港學生點洗一定要讀書? 點洗咁多壓力?
根本香港就好優秀
唔需要寄生於中國
剩係支那客搞到旅遊業畸形發展已經唔明你點解覺得自由行係貢獻多過禍害
大量低消費支那人剩係幫襯單一行業 e.g.藥房、金舖
搞到旅遊旺區清一色呢種舖頭
舖租又俾呢啲舖扯貴哂 其他行業無生存空間
其他地方嘅旅客嚟到見到得呢啲嘢 你覺得香港仲有無吸引力?

再加上咁大嘅支那旅客數量 根本已經迫爆香港嘅承載力 你睇下啲樂園幾撚多支那人入到去0消費 然後再點樣搞到排隊排十世
你估其他國家嘅旅客仲想唔想嚟?
最後咪變到支那低質旅客迫爆香港 其他旅客唔想嚟 劣幣驅逐良幣
佢係一個好霸道好唯我獨尊嘅人
明明東莞咁賺錢都要掃,佢唔俾你地玩就唔俾
咁上海佬點解走佬

咪又係怕咗中共
香港人應該係全世界最自私人種
自私=/=優良
係生活能力高咁解
冇03年中共瞞報沙士,香港點會死咁多人,點會成為疫區
好簡單

我喺香港咁多年

自由行完全冇帶過好處俾我
剩係講緊對旅遊業發展 唔講對文化、社會等等
已經諗唔到點解會覺得自由行係positive
香港地位9成以上係地緣政治影響
剩低不足一成係英國人
咩香港人好叻 獅子山精神係完全無關
97前香港已經係國際大城市
97後中國一直矮化香港
香港一直渟滯不前
就好似五花大綁綁住香港
只係俾營業液香港吊命咁
然後你話香港有今時今日嘅成就
係因為中國嘅營養液?
你不如諗下
如果無97, 香港今日可以去到幾遠?
呢條友我block左好耐
咁香港都出咗個 光纖之父 嘅

仲有
//國際高等教育評級機構Quacquarelli Symonds(QS)公布世界大學學科排名結果,港大牙科自2016年連續三年排名全球第一
//

其實香港係好多人才

不過現在政府冇俾支援佢哋
好似呢單咁
【理大成功研發快速測試系統】
全香港人團隊花5年研發
香港政府$0資助

https://lih.kg/1874473
其實你係咪on9㗎?
依家都係靠香港籌集外幣
你講支那影響力都唔好用自由行黎做例子吖,旅遊零售佔GDP好少
反而專業服務佔得比較多,如果冇咗支那唔知對呢類服務嘅需求會唔會都係咁大,呢方面反而有影響
same
https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States
講起人工同貧富差距,有興趣可以睇下美國人人工分佈係點

用返同樣係2016年香港既數據
搵$60,000或以上:香港6.8%、美國10.0%
搵$40,000或以上:香港14.0%、美國20.7%
搵$30,000或以上:香港22.1%、美國31.2%
搵$25,000或以上:香港27.7%、美國38.7%
搵$20,000或以上:香港38.6%、美國45.9%
搵$15,000或以上:香港55.4%、美國57.1%
搵$10,000或以上:香港81.5%、美國68.6%
搵$8,000或以上:香港89.8%、美國73.3%
搵$6,000或以上:香港93.6%、美國77.2%
搵$4,000或以上:香港96.5%、美國87.4%
搵$2,000或以上:香港98.8%、美國90.8%
搵$0或以上:香港美國100%

*如果只係計稅後收入,美國人實際收入大概平均只係78%,如果香港都扣埋稅,人工係同美國佬係差不多,當然美國大城市始終人工都高過香港,但物價同樣高過香港

而就咁睇數據,表面睇香港人收入比較金字塔多少少
但睇多一層,美國面對既貧富差距仲大
算啦,教育局宜家要搞死成個香港教育。
關於沈教授20點之我見
https://lih.kg/2035226
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞