香港人類發展指數世界第4、人均GDP(PPP)世界12、5間世界TOP100大學

156 回覆
496 Like 7 Dislike
咁香港發跡的確係因為中國因素

共產中國借香港特殊地位搵水
香港就借助呢種關係發達

戰前香港未至於食草,但真係一啲都唔發達
麥理浩時代急速進步
所以係70年代嘅事 點會49前同紐倫同級
痴鳩線
我認同係唔發達,同埋同中國做生意有關係
但唔會要慘到食草更加唔會好似支那咁閪到餓死
關我撚事,我又唔係香港大叔,唔好借啲意轉移話題
如果可以親眼見到呢一日,
到時香港開始出番啲世界知名嘅嘢,舉個例香港都可以有台積電級數嘅公司…
同一時間支那文革大退步我地進步
無錯我認同係同支那有關。但最好係支那閪我地先會好
我知,我講下姐,唔洗咁大反應

不過戰前戰後都好難比較
戰前港英政府根本無心長遠發展
純粹做下貿易轉口搵少少錢
亦都唔會理啲平民過成點
嗰時人口都唔多

戰後完全第二個世界
有長遠規劃
又有中國大量資本同難民逃港
中國衰香港就會好
同董建華講嘅相反
雖然都係打飛機
全世界在生最高iq果個好似係香港人後代
快唔快樂都幾主觀
好多快樂國家都好窮(當然都有有錢)
你可以話物質生活唔一定快樂,但亦可以講係冇物質生活既人唔知物質生活既好

事實上香港人都妄自菲薄
連登最多鬧香港既POST,總之香港咩都係最差
但如果接觸得多外國人,佢地心中香港真係天堂
甚或乎好多韓國人日本人黎香港做野後係唔捨得走

香港人最鍾意話香港人工好低物價好高
但事實上香港人稅後人工係冇咩地方可以超越
香港物價亦冇咩已發展國家真係低好多(明顯比較貴既係得養車,當然仲有樓啦)

當然工時長...冇民主...比中國玩依d我覺得先係最令到香港人唔開心既原因
但係過份美化外國,都係香港人自以為外國人好開心,所以要比自己唔開心分數既一個原因
67暴動後開始變左有心同澳葡政府係一二三事件相反
其實由個時開始香港人身份正式出現,同注定左中港一定有分歧,做唔到自己人
外國咪仲明顯...
一向架啦,係班藍絲廢老覺得中國經濟好美國經濟差對香港好,我唔講其他野,港元同美金掛勾,美國閪香港點好
IFC係94年開始興建
你講其他嘢都算
支那自由行呢種旅客 根本係低消費短途/即日旅客嚟
人數多+消費力薄弱
帶嚟嘅經濟貢獻仲少過對香港經濟嘅破壞
香港幾時先可以有返昔日既光芒
支那收皮
衣食住行依啲基本野入面有一樣野竟然要成世努力去換,點會快樂到
就算獨立左個問題一樣存在
18-19年果陣咪嘈緊收棕地果啲野
不過個政府啲垃圾政策一浪接一浪搞到無時間跟返好
似係你調轉嚟講

03年自由行係沙士之後中共加劇污染香港

結果19年再嚟個武肺

完美KO一早扭曲咗嘅旅遊業

除咗大陸團

香港會議展覽都係世界級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞