香港人類發展指數世界第4、人均GDP(PPP)世界12、5間世界TOP100大學

156 回覆
496 Like 7 Dislike
有咩獨立地方仲痴線過香港?
東京、倫敦、紐約依d傾全國之力、集全國之精英先有咁既地位
香港一個地圖都睇唔鬼到既城市,居然可以痴線到咁既地步
你可以話香港人少所以可以咁樣,但都唔好忘記香港係比中國玩足23年

好難想像香港成國之後會係點
集漢洋文化精萃、民族又勤力又聰明又國際化又守法(黑警除外)
再無中國限制香港科技發展,以香港人材要玩高科技完全唔係問題
除左同中國關係差外,基本上冇同任何國家有牙齒印、歷史衝突
中國影響不再既時候,樓價都唔會再比中國人搞到咁痴線
最重要係有個為香港服務既政府

以後香港再唔係東方瑞士,只有某個城市叫西方香港

希望大家都等到依一日
但無可否認香港有今時今日既成就或多或少都同同大陸啲油水有啲關係
咁公道講點解咁多國家奶中國
都係佢地部份國家發展/經濟真係同中國有關
依d大家都冇得否認

但係香港人本質就係優良
知識智慧守法依d完全同中國冇關係
冇乜地方比得上
我一直話香港人係猶太人級數超級民族 生存能力極高移民多數都中產以上
咁同香港宜家有咩關係
但無自由行同大陸人既投資香港都無宜家既高度姐
猶太癲好多喎出咁多諾貝爾獎
香港如果發展得多元化d就好 個個有料既讀到書既都去晒做醫生律師同埋金融才俊
香港人智商高絕對有能力係科研 it發展
可惜呢個垃圾政府淨係出到個濕鳩創科局
讀書黎講係SM既
讀到三大或者POLY CITY畢業牌面已經亮眼好多
確係有關但個佔比好細
全世界好多地方都有錢
甚至中東非洲印度都有極端有錢既地方
但可以咁全面發展 真係同華洋交集各取所長有關
五毛會話回歸前香港HDI排二十....所以都唔好拎呢段嘢出嚟打飛機...
仲講自由行佔香港gdp幾%仲要帶黎破壞大過建設

香港係國際金融中心,全世界都有投資,咁照你咁講無美國無英國無其他國家都無今日高度
其實唔會細,單係自由行已經係好大既經濟收入
97前香港都已經紐約倫敦級數

5毛番大陸啦仆街
無自由行好多行業已經唔掂啦同埋沙士之後無自由行一定無復甦得咁快
我講既唔係舊錢細 而係錢而造成標題所講既成就因素佔比好細
賺到錢唔代表要投資落人文度

再者...自由含佔GDP幾多 大家都知
多極有限
講事實又五毛連登仔自己有既定立場根本無野好傾,走啦你
就係因為有你自由行搞到好多唔同行業都收皮你又唔講
搞到我地物價通脹,周街垃圾
97之前香港唔好呀,個時有撚自由行
仲有呀點解有沙士。就係因為你個仆街支那累我地仲好意思講無自由行幫我地無撚野呀
睇你點睇啦,直接影響可能未必係,但間接影響的確係造就左宜家既香港
係呀間接做到宜家香港咁閪你無撚講錯呀
堂堂一個東方之珠俾你支那搞衰
你自己覺得唔係咪唔係囉,反正連登仔最鍾意活喺自己世界架啦
你要咁講我都無辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞