楊潤雄:近四成考生答日本對中國「利多於弊」證題目誤導

286 回覆
36 Like 561 Dislike
葉建源咁答係咪on9
利多於弊咪利多於弊囉
全部人都答啱咁出題嚟做咩
DSE 公信力下降
邊個會贏?
楊潤雄:近十成考生答民主對中國「利多於弊」證題目誤導
睇返上年個stat
Level 3或以上六成七
咪證明條題目好有效分高下囉
唔識答嗰啲就係考得差嗰四成
咁快改好卷啦?
分grade題
係陽謀,想將反共學生一網打盡
連扮都費事扮
直頭話你知我而家就係要極權政治
只有數學先有一種答案
以前係要求考生有批判性思考
而家就係要徹底剷除呢樣野
就好似中國啲考題咁 特別係個啲政治科嘅考題
問埋啲咩
同唔同意共產黨係疫期時嘅領導方針有效
你只可以答同意
答唔同意嘅話

佢地之所以咁chiggered
係因為上面嘅思維就係問題問你是否同意咁你就同意
問題問你是否反對咁就反對
總之係要俾條題目牽住鼻子走
所以見到呢條是否同意利多於弊嘅題目
就覺得係要逼學生同意 無得反對
佢地嘅mindset係無持相反意見呢回事
所有文科正式壽終正寢問你意見嘅題目都唔俾take stance
沒有日本侵華,就沒有共產黨,就沒有新中國,所以利大於弊,by 小粉紅啊hi
連燈仔:近六成考生答日本對中國「弊多於利」證題目沒有誤導
25.05.2020 17:36

考評局初步檢閱,文憑試歷史科爭議試題考生的答案,發現約57%考生答1900至1945年日本對中國「弊多於利」,約38%考生答「利多於弊」,近5%沒有立場。連燈仔認為,中國被侵華時期日本經歷艱辛、遙遠,但竟然有六成考生答「弊多於利」,他認為大家要撫心自問,問題是否有誤導性。

教育界立法會議員葉建源就認為,大部分考生答「弊多於利」,已經證實大部分同學並無被引導,他和考生及教師討論都認為,題目要求考生寫出日本侵華歷史,批評題目有引導性,是不應有的罪名。他亦希望考評局將考生的作答完整評核,作更多分析,否則憑兩個簡單的數字分析並不理想。

利申:9up
點樣誤導?
誤導咗咩呀
以前alevel題題都誤導
寫錯少少成題無晒分
有咩問題
歷史從來都係多方面咁睇
幾時要人有批判性思考呀
呢啲根本就冇固定答案嘅問題講乜撚野誤導
加上就算真係講,都要睇埋個point合唔合理
呢個教育局局長知唔知自己up乜野
其實佢根本好白痴
照出題考
然後喺marking scheme 做手腳
政治政確先有分
咁樣好過取消條題目
記得以前阿sir教話最好答部分同意super
然後可以寫晒兩邊多啲pt寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞