楊潤雄:近四成考生答日本對中國「利多於弊」證題目誤導

286 回覆
36 Like 561 Dislike
楊潤雄:近四成考生答日本對中國「利多於弊」證題目誤導
25.05.2020 17:36

考評局初步檢閱,文憑試歷史科爭議試題考生的答案,發現約38%考生答1900至1945年日本對中國「利多於弊」,約57%考生答「弊多於利」,近5%沒有立場。教育局長楊潤雄認為,日本侵華時期中國經歷艱辛、苦難,但竟然有四成考生答「利多於弊」,他認為大家要撫心自問,問題是否有誤導性。

教育界立法會議員葉建源就認為,大部分考生答「弊多於利」,已經證實大部分同學並無被引導,他和考生及教師討論都認為,題目要求考生寫出日本侵華歷史,批評題目有引導性,是不應有的罪名。他亦希望考評局將考生的作答完整評核,作更多分析,否則憑兩個簡單的數字分析並不理想。

https://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=1290038&csid=261_341
唔俾人真係覺得利多於弊?
全部答啱先叫冇誤導
咁考試仲使唔使分grade?
弊多於利=錯?
1900-1937又睇唔到,正反都答得又睇唔到,就你所知又睇唔到,近7成人又睇唔到
咁我當年應該係7科5**
比題目誤導答錯 唔係我唔識
戇鳩仔自己唔撚識歷史,唔識睇題目 係都忠個頭出黎柒
毒品利多於弊我都講得出點解而且係reasonable既,on99你極權就極權啦講咁多
近四成考生答日本對中國「利多於弊」證教育局失敗
笑死,個個都答到就唔洗分評級啦
不如取消考試啦, 答錯一律當試題誤導, 全部考卷應該都可以DQ
不足4成喎
誤導你咁又點
屌你而家考試唔係教書喎
考試試題唔跣人比埋答案你抄落去好無
咁答利的理據仲難答過弊

有乜利?
mc其他三個選項誤導我囉
應該得一個選項
open question無對錯,只有合理或不合理,合理就有分
1. 我覺得冇誤導
2. 點解有近4成人答弊多於利就係誤導?如果三成係唔係?29% 呢?請問有冇標準
我反而擔心搭利大於弊嗰啲學生, 會唔會畀人記低咗名
所有題目無9成都取消
事實又屌
精日
立論後論證
一分都比多佢
講事實都唔比
以後剩係問:
請列舉習近平陣我中華既例子
請列舉美國亡我之心不死既例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞