[希望係最後一個旗POST] 集各家之成既香港旗,你地覺得點?有意義解說

165 回覆
9 Like 6 Dislike
好多人認為香港旗無意義,咁諗係正常
因為香港人一開始根本冇民族概念,亦唔會對區旗或中國國歌感到歸屬感
但係當睇到d奧運選手見到自己國旗升起聽國歌落淚
見到好多國家都有自己國旗既產品甚至可以成為潮流
就知道旗幟係有其重要意義,因為旗幟係一個有相同理念同渴望既人既共同象徵
所以有香港既旗幟係必須,奈何依家對設計仲有唔少既爭論

要知道要滿足所有人係冇可能,所以我留意到有d比較多人鍾意既設計
再加以整合,提議出兩個方案(同一旗幟兩種顏色)
並附有解說,認為可以共加解釋到代中意義
如果大家覺得OK,希望大家一齊認定為代表香港既旗幟
利申:左上圖案設計並唔係本人,如設計者覺得有問題請提出

藍白版本:

黃黑版本:

最大爭議係顏色,請留言提出你鍾意既顏色,當目測某種顏色明顯較多人支持就用個隻

==========解說==========

一般國旗原則:
.以簡單為主,最好連小朋友都識畫
.有象徵圖案(當然歐洲個D好多都冇,但就咁顏色其實難突顯意義)
*有d人可能會話似新加坡國旗,但其實好多國旗都係同源,設計亦黎黎去去都係咁

香港旗資料:
比例:10:19(與美國國旗相同)
藍色版本:牛津藍 RGB (0,33,71)、白色 RGB (255,255,255)
黃色版本:黃金色 RGB (255,215,0)、黑色 RGB (0,0,0)

顏色意義:
藍色版本:牛津藍代表智慧、自由;白色代表和平
黃色版本:黃金色代表整場運動、勇氣;黑色係旗幟學老實講冇咩特別意義,但都係運動既代表,亦可解讀成黑夜中有黃傘/黃木棉好似太陽咁照耀香港

圖案:
香港旗左上既圖案大家都認得,極具代表性
我唔知道設計者本身既意思,但如果用係香港旗上面可以有以下解讀:
.香港國花 — 木棉
  .比喻香港舊時發達既製衣業,香港立國後會再次以製造業聞名於世
  .落「木棉雪」之月份(五月),正正係革命之火萌起之時
.由中文字「人」造成
  .包含香港既官方文字 — 漢字
  .象徵香港人互相團結
.形似雨傘
  .雨傘係雨傘革命既象徵,同時係今次既革命中亦有象徵意義
呢支香港旗意義大好多

https://youtube.com/watch?v=p0UDBz_eI-4
本民前藍

好多旗其實我都鐘意
但係每一次都有好撚多人反對
咩設計都好 簡單同配色一定撞/似其他 國旗

呢個point唔洗屌太大力
唔戀英
上黃下黑 無圖案最簡單 易噴

個人鐘意 上藍下白 中間小星組成大圓形

師傅 放棄對英國幻想
個人認為藍白係幾靚,而且本身本民前都係藍白
不過藍白又好似唔係幾吉祥
你係文盲?
無圖案當然係最易上手
但係就比較難突顯到
多個五個人仔都唔係難好多(?)
雖然個圖案唔係我設計,但係多5隻人仔可以比到既意義真係大得多
依個都幾靚,不過畫就難上手D (美國小朋友表示...)
[文長慎入]中共已經「哂冷」,香港人選擇下注還是下跪?
https://lih.kg/2029861
拎BC嘅仆街有咩資格決定香港國旗?
個條英撚周圍洗板
香港人有得BC, 多數係因為英屬香港而得嚟. 你想好似中共咁, 玩"否定過去歷史"?
死返英國啦
你真係好似中共, 係咁抹去香港歷史
又係你兩條移民仆街
咁冇個啲係咪由佢地留係香港?
藍色幾靚
英國同支那嘅殖民史都必須被否定
港英旗=抽氣扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞