邊個講法先岩:VPN冇用㗎,唔好浪費金錢時間精神

131 回覆
157 Like 13 Dislike
真 但買個保障唔差嘅
HTTPS/SSL加密,係咪isp都唔會睇到我做乜?
會睇到
1. 連邊個網
2. 幾時連
3. 你既ip
早排有啲歐美返香港嘅人,以為著咗保護衣就唔怕搭飛機受感染

先唔計好多人搭飛機前已經中招
但係著全副保護裝備,依然攞隻手掂塊面,咪一樣會中招

VPN就係咁嘅道理,唔著重基本網絡安全,social media 照樣set一堆公開資料、password照樣用同一個、繼續用大陸app
咁點解要俾錢買VPN

咁內容例如文字圖片呢
理論上睇唔到
轉4chan
isp睇唔到
但個網會有record係邊個ac
敏感資料最好不要vpn
信用卡被盜用好多時是vpn出事,特別是免費vpn
關咩事 個website有end2end encryption根本唔會睇到
你出街點都要行左去電訊商度先啦
唔用tor唔洗諗匿名 唔熟tor更加易中伏
用好過唔用(完)
裝過大陸app 係咪連相 簿內容都送中?
Nord個 Onion over VPN 得唔得?
已經買左用緊一段時間
用大陸既 App 美圖秀秀仲要授權佢存取你手機既相片肯定會中招
都要睇你乜野情況下用乜野vpn

你上分身fb acc做文宣連左呢個vpn server
轉頭又上連登又係呢個server
跟住港豬上身用私人ig fb po野食照又用同一個server
最後去twitter 又係呢個server

成程懶得轉server以為開住就安全就緊係無用

分分鐘你開私人fb 開twitter既email 又係同一個
你估咁樣vpn幫唔幫到你隱藏你既身分?
要保障身份隱密, 要VPN + 分身

你用真名/自已手機號碼用VPN上FB, whatsapp, 點會唔知你係乜水?

呢D叫做on9
block唔曬全部, 除非物理斷網,而且連IDD都斷埋等你無得電話線上網,互聯網變內聯網
咁曾經down過國內app 之後del咗呢
我諗香港有大把人都係上年醒覺後先刪app
會唔會有後門俾人hack晒入嚟
gfw行ip white list咪 block晒,第時寫網站要上報中央
總之呢,vpn就唔係防彈裝甲

著上身只人地無咁易睇到你

但係你係都要暴露d好明顯既野出來
咁同iron man講地址叫人搵佢有咩分別
用咗點都好過冇用
如果要做到匿名
就盡量避免將ac同自己身份掛鉤
例如連登用大學email註冊,而依個email又同你個人身份有直接關係 咁就做唔到匿名,除非連登企硬唔出賣會員

退一步,假設註冊連登嘅資料同個人身分完全無關,即係提供假email之類。但如果你依幾年既留言涉及個人資料,例如提及過自己住邊,大學讀咩,讀邊科,幾多歲,男定女,工作性質,依d資料加加埋埋基本上可以將你個身份縮到一個好細範圍。
同理,中國依幾年所有野都搞實名制既原因就係希望所有人既行為都可以好輕易trace到。
如果有個中國人係論壇發表反共言論,而佢個ac要用中國email申請,而依d email需要電話驗證,而電話卡係有實名制,咁中共就好輕易將個ac同你個身份掛鉤。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞