邊個講法先岩:VPN冇用㗎,唔好浪費金錢時間精神

131 回覆
157 Like 13 Dislike
fb ig tw lihkg勢成重災區
lihkg用大學email,一查就死得,仲要唔sure adm會唔會企硬
屌 你要匿名出 post
但係又響自己全朵
CIA 都救你唔到啦
瀏覽痕跡睇唔睇到我打過啲咩?

利申:真電腦白痴
強國人最興,用全名+生日日期做twitter id
被hack ac
唔會
淨係知你去過邊一度
咁都好啲thx ching
我準備申請del post
同你將D錢同股票放係離岸戶口一樣, 你D重要嘅私人數碼資料都要加密放係外國嘅cloud server上, 日常一般嘢就可以放係手機同HK cloud server,

VPN + overseas cloud = 私人數碼資料firewall

以Apple IOS為例, 即係整兩個icloud a/c, 日常login HK server, 重要嘢先switch 去overseas server (e.g US, Japan), overseas icloud / google pay 唔好用綁香港信用卡, 用recharge card或海外銀行debit card

平日你部香港手機都可以用VPN連接海外proxy server再上TG, whatsapp, gmail, cloud drive, 但要login overseas servers / web services時一定用VPN及唔該用人腦記住D密碼及每次手動登入登出
知唔知咩叫匿名啊
用完vpn 再login fb 連登出po
話匿名唔到
屌你都曬氣
VPN唔係無用

但會有一定危險性,特別你用vpn盡量唔好打任何信用卡資料,會有被盜取風險
wts個啲我先入咗vpn再用?wts一開機就自動連線,所以我要較飛行模式,set好vpn先連?

另外office 365個one drive係咪安全,入面有啲個人資料野
入個人資料嘅部分我轉返正常網絡?
唔穩定
又最基本又冇用

但同意唔係一勞永逸
搞清楚IP會提供D咩資訊先

從IP已經可以知道你所在城市,月邊個網絡供應商,可能連你部機既身分證(mac address)都知道

而你只要上網,就會將你既IP比左你要去既網站同埋DNS(將你要去既網站IP轉成網址),而香港常用既DNS就係google

姐係無論你上咩網,只要你唔係直接打對家ip就會先經DNS(google)搵網址所對應既ip再實際去個網站

換言之政府有心想知你上過咩網既話,用你身分證同網絡供應商/DNS拎資料就一目了然

而VPN既作用就係響你連接DNS之前,先將IP轉左做VPN server既ip,然後經由vpn server將資料傳送到dns同你想去既網站

咁會令到isp所提供既瀏覽記錄由各式各樣既網站統一成為vpn server既ip,咁做係可以令到政府要拎瀏覽記錄係會麻煩左,但佢執意要拎始終係拎到
盡量啦
其實個人資料最安全就係唔好連上網
上網post 野就好似寫信咁
寫信嗰陣你疊信紙留底咗筆痕/記錄
寫完信你入落信封,個信封幫你加咗鎖,而信封面就寫咗目的地地址
去到目的地,收信人拆開封信個鎖,知道你入面寫咩,然後再同樣方法回信畀你

寄信前,如果有人睇住你寫封信,或者搵到你寫信留低既筆痕,就會知你寫咗咩
寄信途中,如果有人拎咗封信,因為加咗鎖關係,佢只會知道你封信幾時出,目的地喺邊,而唔知入面內容,可能會估到少少,但唔係全部信
收信後,收信人因為有鎖鑰,又有你寄信地址,所以佢知你寫內容,又知你所在地址

1. 匿名瀏覽可以避免留低筆痕,但避免唔到有木馬/後門偷你封信
2. VPN 可以減少寄信途中知道你寄去邊,收信人知道你寄件地址機會
3. 自爆用乜都幫唔到你
連登再唔比人改返email真係害死全家
即係你用vpn,但用account 發言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞