邊個講法先岩:VPN冇用㗎,唔好浪費金錢時間精神

131 回覆
157 Like 13 Dislike
Credit: I.T.9遊戲日誌

原link:
https://medium.com/@it9gamelog/vpn-is-pointless-against-adversaries-fcfc2fba9352

今日全港都講緊VPN,你諗下VPN係用來做乜嘢先?

VPN可以…將網絡行蹤匿名化?
如果你想隱姓埋名,同時又唔知點樣用VPN,而又睇緊呢篇文,我勸你唔使浪費金錢時間,VPN根本無用。

VPN根本無用。

好啦,你可以Back返去前一頁做你嘅嘢了。

…仲喺度?

應該噉講,VPN的確係最基本嘅一環,但單單使用VPN係冇任何作用。如果有任何確切嘅IT保安需要,請向專業嘅IT從業員咨詢。

一般人如果想窺探電子安全要點樣做,可以望一望呢位仁兄嘅故仔,但裏面嘅技術同具體做法其實因人而異,請你唔好不求甚解就照Set一次然後搵我算帳,我只係想借佢表達 — 僅僅電子安全就可以水蛇春咁長,真係唔好以為VPN就可以安枕無擔憂。

如果閣下為IT從業員,想了解有乜嘢軟件可以用,https://www.privacytools.io/睇來介紹都幾齊全。

參考中國網民嘅經驗,用咗VPN唔代表可以肆意做違法嘅事,包括發表所謂「顛覆國家」嘅言論。萬一「國安法」同「煽動顛覆國家政權罪」聽日就喺香港實施,唔好以為用咗VPN就可以口沒遮攔暢所欲言都能夠全身而退。

噉點解中國網民要VPN?主要只係為咗翻牆,去一啲牆內去唔到嘅網站,僅此而已。重申,如果一個中國人恃住用咗VPN,喺冇其他安全措施之下,就上Twitter發表顛覆國家嘅偉論且引起注意,佢都會死得好快。

VPN可以…翻牆?
得係得,但我唔覺得一年半載之內香港會有GFW。
而且GFW具體要用邊隻VPN先至翻到都有學問。參考中國情況,OpenVPN或PPTP制式嘅VPN早就唔用得,翻牆嘅攻防技術都會不斷提升。

與其而家買一隻唔需要、到時又唔知有冇用嘅嘢,不如真係殺到埋身先算啦。

VPN可以…令App裏面嘅訊息更安全?
簡單來講,No。

Facebook、Whatsapp、IG、Telegram、Gmail等等,甚至你睇緊呢篇嘢嘅Medium,已經係用咗HTTPS/SSL加密技術去傳輸,從數學角度上係連美國FBI都破解唔到。即使香港隔夜就有GFW,港共政權都唔會突然有萬能Key可以竊取哂全香港人嘅網絡通訊。

但問題在於政權要破解你啲訊息,通常唔會走數學途徑。

極權針對高價值人士最快嘅方法係做針對性攻擊 — 上門炒家、強迫手機解鎖、洗頭艇、騷擾親友等等。真正高科技嘅黑客攻擊,通常好少用。

但On9唔好自己申請
如果你用中國App、用中國網站如Wechat、淘宝、抖音、滴滴、Bilibili等等,我敢100%保証裏面嘅資料必然會自動送中,唔使心存僥幸。啲數據根本就係儲存喺中國嘅司法管轄區之下,點會唔係?

公道講句,其實你當用Facebook、Gmail、Uber基本上係會自動送美國一樣……重點就係睇你信邊一個政權。

至於中國製電話如華為、聯想、OnePlus/一加、小米、Oppo、TCL等等,我唔會實牙實齒話佢有後門,但都……好心啦,有Apple、Samsung、LG、Sony、Nokia、Asus、HTC揀,點解咁要冒呢個風險?

最後
請大家唔好痴心妄想或將VPN神化成為靈丹妙藥。

而且重要嘅嘢唔怕講多次,雖然舊年6月講到而家,發夢唔好上網講。

再重申,有確切嘅保安需要請向專業IT人士咨詢,而喺考慮資訊安全同時,更要考慮物理人身安全。

電腦白痴:好混亂
啱呀, GFW一有就可以BLOCK晒D VPN
VPN只係幫你搭橋經中轉站再出去
但你用自己個fb 9up,阿豬阿狗都知係你講
熱狗:乜都無用㗎,等美國救啦!
普通垃圾gmail
即係vpn唔會好似篇文咁講保護到我匿名?
facebook 都要確認手機號碼的確認碼,如果閣下既手機號碼唔係天空卡而是中移或中聯通用戶既話
即係冇用?
另一間,但要查係咪都會查到
匿名嘅前提係你冇login任何帳戶
連登個啲應該唔係全打手掛
如果落實咗,基本上佢要查得嘅係咪冇任何方法防到,除咗del ac外
你用gmail姐係你係之前課過金買高登app,咪一樣有foot print有purchase record
你個fb有晒你個名、朋友、相片,你點隱藏?

利申上年7月已經del咗fb
vpn最大作用係令網絡供應商唔知你上緊咩網
可能遲啲真係要del fb
網站留cm個啲用咗都會照查到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞