計劃進修PhD/Research討論區 (11) All money is a matter of belief

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
自己寫r function,十足it狗
新人留名
Econ撚
追左我成個星期先追翻晒所有po
德國MSc中

德國msc 介唔介意講邊間?

德國econ最有名學校之一

巴打介唔介意講下點先apply到 三大/非三大? gpa?

德國msc program (restricted entry) 淨係收15人左右,但分分鐘有300 - 500 人同你爭

德國都咁大競爭? 我以為而家d人會去曬美國添

德國免學費,吸引左好多窮J去讀。不過今年開始Heidelberg, Freiburg同 Ulm 果個省份開始收學費(1500euro per semester)但都係好平。Berlin,munich,bonn果d暫時都仲免緊。

美國phd就競爭超激烈啦,不過美國msc

佢地嘅收學費都係平到嘔😂 好似大概幾千hkd1個sem
新人留名
Econ撚
德國MSc中

我自己就3大1st hon, 但係應該second up唔太差都會收,mannheim收40個人,bonn收大概80幾人,lmu要發去德國考試,無記錯好似係6月尾去考,recommend你試mannheim,best in Germany(econ)
新人留名
Econ撚
德國MSc中

我自己就3大1st hon, 但係應該second up唔太差都會收,mannheim收40個人,bonn收大概80幾人,lmu要發去德國考試,無記錯好似係6月尾去考,recommend你試mannheim,best in Germany(econ)

你好易俾人起底
新人留名
Econ撚
德國MSc中

德國msc program (restricted entry) 淨係收15人左右,但分分鐘有300 - 500 人同你爭

新人留名
Econ撚
德國MSc中

Econ收咁多人既

Neuro頂盡都係收15個,有d仲淨係收12個,只計international既可能得6-7個 可能因為唔夠MRI機比d學生用

成個department 爭一部兩部
新人留名
Econ撚
德國MSc中

Econ收咁多人既

Neuro頂盡都係收15個,有d仲淨係收12個,只計international既可能得6-7個 可能因為唔夠MRI機比d學生用

可能因為我地唔駛用lab做experiment, 收多1個嘅marginal cost好低
新人留名
Econ撚
德國MSc中

你好易俾人起底

唔好起啦
btw, 因為之前報過econ master, 都想比d info大家,有d唔錯又唔貴嘅master econ choice, 美國嘅tufts, placement幾好,仲要有1半人有船,如果你係top但係又未去到phd咁勁,想要個master撘橋,加拿大嘅master幫到你,學費唔貴,分分鐘平過香港,ubc, queens, western ontario都好出名,placement傳聞超勁嘅仲,有西班牙嘅bgse, 佢好多時都免你一半嘅學費,仲有法國嘅pse都唔差,同埋聽聞都派唔少船,如info有錯勿插,純粹比d suggestions出嚟,btw除左德國,好似仲有奧地利同芬蘭都係唔駛學費
btw, 因為之前報過econ master, 都想比d info大家,有d唔錯又唔貴嘅master econ choice, 美國嘅tufts, placement幾好,仲要有1半人有船,如果你係top但係又未去到phd咁勁,想要個master撘橋,加拿大嘅master幫到你,學費唔貴,分分鐘平過香港,ubc, queens, western ontario都好出名,placement傳聞超勁嘅仲,有西班牙嘅bgse, 佢好多時都免你一半嘅學費,仲有法國嘅pse都唔差,同埋聽聞都派唔少船,如info有錯勿插,純粹比d suggestions出嚟,btw除左德國,好似仲有奧地利同芬蘭都係唔駛學費

法國巴打有無咩好介紹?有小小想法國or西班牙讀上去,我喺德國就凍死

佢ug讀咩先?

佢ug讀咩先?

maths

佢ug讀咩先?

maths

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞