邊隻電腦牌子既laptop最耐用?

253 回覆
7 Like 55 Dislike
Thinkpad 一定
一分錢一分貨啦 你咪買部平嘢但兩三年壞又冇得整要換囉
要學一陣 我諗一個禮拜唔做已經會上晒手
因為唔難用 係要時間習慣
我部MSI
E家 5年零9個月,除左HDD怪怪地,全部正常
一部8000蚊以內嘅thinkpad用左就來九年...

Apple
5年不是問題
最好講埋價位,不同同牌子不同價位互有優劣
我部Acer v3-571g用左8年都冇事
部acer 3830tg 用左9 年,
最近 換左ssd, 16gb ram, cpu 同電,
home office 超爽
你依部幾耐呀
你依部重可以自己換野
我都中過佢地d售後服務差撚到
買左部swift 5玩下用唔夠年半舊電漲到成個keyboard面都突左上黎,去佢地間維修店整啦親有保,仆佢個街話舊電過左一年就無補零件幫我換舊電就要比錢換,咁算啦都局住照比咁臨走個問佢幾時整完佢話4星期,咁等左4個星期打去問又未有話零件仲訂緊未番到黎,足足拖左我3個月,最後再打電話去屌尻佢地維修部,佢地仲話未訂到死死氣咁話免費upgrade換部新型號比我
雖然依加仲用緊acre,但壞左一定唔會再買呢個牌子
我都有部4年幾都仲好順
牙石zenbook幾抵屌,用料唔差spec都ok,唔知新一代未,我果部15吋用左4年幾都冇病冇痛,仲要成日打機chur到勁熱

Macbook唔洗講啦,仲要新一代搞返掂垃圾keyboard
Kenobi x200, 2008年買,而家俾個女上網做功課
Y series 幾好
粗用就E series
唔要強國牌子就揀Dell 或者生果
Pananonic⋯100個香港人都唔知有冇1個用緊
Hp d 機好襟跌
我部Pavilion 15跌到鍵盤殻都爛埋
鍵盤制都無事
第四年服役中
佢呢部有Touch Bar
應該唔會太耐
Dell XPS
Lenovo Thinkpad
MS Surface Laptop
MBP 2020
點都難壞過HDD
HP文書機 用緊
3年都未壞

反而之前有部Samsung 就快壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞