邊隻電腦牌子既laptop最耐用?

253 回覆
7 Like 55 Dislike
Lenovo用咗6年,轉送俾屋企人再用緊第2年
Acer用緊第3年
公司用dell, 連用兩部xps 13都壞motherboard, 講緊係半年內兩部
Thinkpad,用左7年,
勁慢,打唔到機+舊電死左
一定要叉住電用,其他正常
純粹拎嚟打機嘅咪lenovo
幾抵玩
如果自己做嘢、有好多個人資料嘅就唔好喇,揀返dell 或者用mac 啦
Dell 咪淨係得XPS 好(要講彩數),其他大部份垃圾
HP Envy 同spectre 都叫可以,外型唔錯,中下楷機就千其唔好買
Acer Asus 就正正常常,用幾年都無乜問題
Lenovo Think pad 就得
Microsoft 未用過唔評論
Apple 就係人都知最好

利申,用緊HP Envy 13,係舊電要換過,其他野仲係幾好
Build-in CD reader
Samsung 唔錯
我有部 VAIO 用左7年 不過最近個 mon 終於打柴
Acer真心唔錯
兩部都run得好好
一部六年 一部四年
Lenovo啲色有啲怪
當年學校要畫bim同autocad ,堆mac機全部冇人用咁濟,而且性價比又差,只係計開機速度已經輸左比三千幾蚊既電腦,同埋mac機維修費貴,換下一兩件parr’s,換四個碌既錢分分鐘都夠買全新4核機
Chromebook
Hp spectre 用左五年仲未壞

Hp 一定要買旗艦 中低階嗰啲好易壞
IBM賣俾Dell咪好囉,又無咗7-row Keyboard
你鐘意既用10年都得添,唔介意佢慢既話
正路2-3年點都要換D野,換幾多就個人喜好,不過通常換換下會發現換淨個keyboard
朋友 你講緊BIM AutoCAD
點解「圖像處理」「調色」你可以拉左去BIM AutoCAD...
我後面講飽和度 對比度 色差問顯 仲講埋外接mon
唔係明顯講緊個display 色準咩?
acer仲過伏,以後唔用
屋企部dell vostro 成7-8年而家都仲work,中間換咗ssd 就好似新機咁

不過係wifi成日壞,其他正常
屌你 孤寒撚又要求多多 你比4000$貨仔想用幾耐?比乜價錢就比咩價你架啦
Dell 可以攞黎煎蛋
一定係thinkpad X/T系列, 普遍大公司都係用佢,不過兒登仔話要抵制喎
自己個部壞左就話成個牌子唔得
Asus 應該唔錯,諗下 zenbook 14 或 vivobook 14, acer swift 3,swift 5 都ok
no 我個顯卡壞左 雖然都用到但係成日都有一間間
先用左3年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞