邊隻電腦牌子既laptop最耐用?

253 回覆
7 Like 55 Dislike
最近部用咗2年既 laptop 壞咗,想換過部四千蚊以內既 laptop 希望用到3年以上。

Microsoft 一定最差,Lenovo 我見大部分公司都用, 但唔知係唔係最耐用。
dell
thinkpad(lenovo本身啲野本身一般般)
https://legcopetition.wixsite.com/form

立法會三不投聯署 就黎deadline
簽完就share埋俾你身邊既親朋戚友一齊簽啦!!
Apple
5年不是問題
Sor
4000內買唔到
4000蚊以內
買ipad?
一定唔好買
HP 2年幾貨仔
ASUS 未夠400日就打柴
IBM thinkpad
用咗十幾年都ok
diu 我都係呢部😂 year 1 用到依家grad 左都重用得
唔知邊隻牌子好 不過HP一定比狗用
lenovo以前就話得thinkpad好用 不過大陸野不了

依家出面見到討論多應該都係DELL
平價好似就ACER? ASUS反而冇咩見人討論 唔知點解
MIJ嘅fusiju
用到今年10月都唔壞就第11年
我都係個代機
acer v5-473g

6.5年未死得
係個mon唔靚, keyboard有時shot shot地
上年比左老豆用
唔好買lenovo支那野
xps 15用咗4年
Lenovo 其實幾誇張
幫人揀過兩部
一部Y560 用八年幾
機主用到上年先轉X1 Carbon
一部E590 第九年
機主仲用緊
thinkpad 十年都未爛
lenovo聯想中資喎
其實買機械野真係睇運氣

我部Asus zenbook三年,主要打機,長期高溫又成日帶著飛黎飛去,跌跌撞撞都無咩問題。
但係上網睇有人唔夠一個月就拉柴,又壞hifi又盛
Alienware for sure.
Thinkpad,倒水,跌落地都無事。由grad 轉左幾次工都用Thinkpad 用到宜家
MIC Fujitsu 個時貪平又以為spec好既ULV i7, 應該i5都無, 但係都用左8年咩事都無, win 8 -> 8.1 再上10無format過
acer,每星期跌落地一次, 已用4年

自己換:內置電,ssd, 花mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞