邊隻電腦牌子既laptop最耐用?

253 回覆
7 Like 55 Dislike
thinkpad x230 仲健在 好似2012年買, 兩三年前換咗ssd 之後又係一條好漢
唔會
我就係成功例子
有部2012年既MBA仲用到,啱啱先換走
我又唔係咁睇 做圖像處理工作apple laptop 無得輸
家陣用ROG 啲色水有問題...飽和度...對比度都偏低 都幾嚴重色差問題...
調色果陣要接多個mon先得 都係睇你需要
Thinkpad 囉,但四千會雞雞地
自己對上個部Lenovo用咗8年先收皮
但係係強國嘢
Macbook你又唔夠錢,難搞
上面IBM Thinkpad 都未出聲
真 我個部就十年
今年先開始慢
大佬討論區梗係分享自己經驗架啦
你話數據個啲樓主自己search都search到啦
Acer 其他都係垃圾
表示新買就有問題等兩個鐘維修之後叫我換機
電腦基本上正正常常用係好難會壞
我都係ownership買 用咗5年都冇問題
我部imac 用緊第8年

之前有部macbook pro用左5年
放左仲有幾千蚊汁
Acer 果時買咗一年左右,唔係成日用,都lag到仆街,仲要唔知係咪唔識買買咗廢型號,淨係連到2.4wifi,成q日斷線,真係會連線連到燥咗,底板壞過一次話過熱。。。但真係唔係開好耐。。。
不過用咗5年左右都仲用到,但讀完書之後講緊3年應該無開10次機,前排home office用先常用咗
thinkpad用緊第8年,等緊佢壞
不過thinkpad可能4000買唔到
Avita?? Sony 代理
買過Microsoft不可拆個部用 文書上都算同apple有得比 但係mac os好好多 所以都係用MacBook pro 為主 但上年買嘅mbp 15‘’ 開始差電有問題 同埋對上一部mbp13”有touch bar個mon同keyboard好易壞 加上試過壞touch bar要成部換新
掛起
跌機有機會試過跌鬆ram,即hang機+開唔返機

但係抆咗啲ram插返實佢/有時拍一下機底會好返
Lenovo 垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞